19 milioane de romani cu drept de vot sunt asteptati duminica la alegerile parlamentare. Campania electorala se incheie sambata la ora 7:00 si nu a fost lipsita de incidente.

Politistii au intocmit 21 de dosare penale pentru coruperea alegatorilor, iar la Targu Mures oficialii au cerut retiparirea buletinelor de vot pentru Senat, intrucat erau imprimate prost.

Alegerile parlamentare de duminica vor aduce noutati menite sa asigure o numaratoare corecta a voturilor.

"Fiecare sectie de vot din tara sau din strainatate, va fi dotata cu o tableta unica inseriata identificata cu sectia de vot respectiva. Tableta e operata de un expert independent de partide politice si de biroul sectiei de vot. Ii veti inmana documentul de identitate pe care il va scana iar astfel va fi eliminata posibilitatea votului multiplu."

Dupa ce se incheie votarea, oficialii vor filma in timp real sigilarea stampilelor de vot si numaratoarea buletinelor din urne.

Mircea Opris, director STS: "In momentul in care undeva la o sectie de votare unei tablete i se intrerupe functionarea in centrul de monitorizare se sesizeaza imediat acest lucru."

Orice intrerupere a inregistrarii este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Imaginile vor fi stocate de STS timp de 3 luni, apoi daca nu fac obiectul vreunei infractiuni, vor fi distruse odata cu tabletele folosite in sectii.

Important este sa stiti ca in timp ce votati nu va filmeaza nimeni.

O alta noutate va fi publicarea automata la ora 12 noaptea, a tuturor proceselor verbale cu numaratoarea voturilor.

45.000 de politisti si jandarmi vor supraveghea procesul de vot, iar problemele au aparut deja.

Dragos Tudorache, ministrul Afacerilor Externe: "In urma verificarilor au fost sanctionate contraventional 164 de persoane pentru nereguli prevazute in legea alegerilor si au fost deschise 35 de dosare penale."

Potrivit legii, cei care incearca sa voteze de mai multe ori, sa fure buletine de vot sau stampile, risca inchisoarea.

Nu uitati sa verificati cartea de identitate. Daca actul de identitate nu mai este valabil sau nu v-ati actualizat adresa de domiciliu, nu veti putea vota.