„Statul degeaba” - Administrația Domeniilor Statului stă pe o comoară de care statul nu se bucură

×
Codul embed a fost copiat

„România, te iubesc!” | „Statul degeaba”, partea a II-a. Agricultura pe pământul nostru bogat ar putea aduce țării progres, locuri de muncă, ar putea scoate zone întregi din sărăcie.

Statul are în continuare suficiente terenuri ca să poată da exemplu de mod de lucru modern, ordonat, eficient.

Din păcate, de pe pământurile sale, statul nu poate scoate profit. Angajaților nu prea le pasă ce se întâmplă cu averea statului.

Administrația domeniilor statului, pe scurt, ADS stă pe o comoară de care statul nu prea se bucură. Administrează 320 de mii hectare de teren, clădiri, drumuri și canale. Funcționează în subordionea Ministerului Agriculturii și are 200 de angajați, care de curând au dat instituția în judecată pentru a deveni funcționari publici, cu salarii mai mari.

Averea ADS se împarte în două. O parte din care statul nu câștigă mare lucru și una din care nu câștigă nimic. Din 320 de mii de hectare, mai bine de 70 de mii stau nefolosite de 20 și ceva de ani. La Cândești, Buzău, a fost stațiunea de cercetare pomicolă, un loc în care se făcea performanță, s-a ales praful.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

La începutul anilor 2000, ADS a preluat fostele ferme și terenurile agricole ale statului pe care le concesionează sau arendează. Mare parte din pământ este însă, concesionat la prețuri derizorii, din care statul român nu câștigă mare lucru. În Insula Mare a Brăilei, unde este cel mai bun teren agricol din țară, aproape 60 de mii de hectare, concesionarii au plătit statului român, anul trecut, o redevență de 600 de lei pe hectar.

Contractul e încheiat pe zeci ani. Din terenurile concesionate sau arendate în toată țara, statul român a castigat în 2021, 140 de milioane de lei, adică doar 550 de lei de pe un hectar.

George Sava, director ADS: Dacă am avea o cotă mai mare, am putea să dublăm sau să triplăm suma asta. Este un raționament economic.

În plus, concesionarii încasează și subvenție de la statul român, care acum este de 180 de euro pe hectar. Prin urmare, doar din subvenție plătesc redevență statului român și tot ce scot de pe terenuri e căștig. În sudul țării există firme care plătesc ADS-ului pentru un hectar o redevență de doar 6 kg de grâu pe an. Administrația domeniilor statului este o instituție politizată cu directorii puși pe funcție de partidele aflate la putere. Acum, director este George Sava, un apropiat de-al liderului PSD Marcel Ciolacu.

George Sava, director ADS: Pe mine m-au detașat de la Buzău. Acolo eram la direcția evidența populației.

ADS administrează și peste 800 de cabinete veterinare împrăștiate în toată țara. Aproape toate sunt în această situație.

Gabriel Olteanu, fost director ADS:Din punctul meu de vedere, trebuiau predate administrației locale. E atât de stufoasă și complicată.”

Nimeni din ADS sau din Ministerul Agriculturii n-a fost interesat să schimbe legislația, să dea aceste clădiri administrațiilor locale, să le salveze. ADS nici măcar nu știe câte clădiri are în administrare.

George Sava, director ADS: Undeva la 5 mii de hectare curți, construcții stau pe loc. Sunt în bătaia timpului.

În Izvoarele-Giurgiu, primarul recunoaște că, teoretic, ar avea ce să facă cu această clădire. Practic însă, știe că aparține statului și nu și-a mai bătut capul să o preia în administrație. Așteaptă să vină cineva care să miște lucrurile.

Amândoi ridică din umeri. Într-o treime din comunele României există o astfel de clădire administrată de ADS. Aproape toate sunt în această situație.

Mihnea Vargolici a preluat acum 20 de ani de la ADS clădirile unei foste ferme și a pus pe picioare o herghelie. Terenurile din jur aparțin ADS, dar fermierul nu a putut să le concesioneze pentru fâneață și 20 de ani s-a judecat cu ADS-ul. Pe vremuri, aici a fost o fermă de hamei de care s-a ales praful. În gestiunea ADS, hameiul intra în aceeași categorie cu vița de vie. Când Vargolici a vrut să concesioneze terenul pe care hamei nu mai este de ani buni, i s-a cerut să pună pe el viță de vie.

Adrian Stroia și Tudose Vasile sunt reprezentanții ADS în Sibiu.

Tudose Vasile, angajat ADS:Instanțele ne-au dat nouă dreptate că nu se pot atribui acele suprafețe, pentru că ele apar cu hamei. Exact, dar hamei acolo nu există. Nu există.

Mihaela Vargoloci, fermier: Care e miza. Ei sunt bucuroși că au câștigat procesul în care în sfârșit nu trebuie să îmi concesioneze mie terenul.

Multe terenuri în jurul fermei lui Vargoli, care aparțin statului, sunt pârloagă. În Sibiu, ADS deține 17 mii de hectare. Angajaților nu le este însă clar cât din acest teren nu este folosit.

Vargolici își poate lua gândul de la concionare. Legea stabilește că terenul fostelor ferme poate fi concesionat doar în bloc, adică tot. La Prod, fosta fermă de hamei, a avut 270 de hectare împrăștiate pe mai multe sate. Cine concesionează trebuie să ia totul sau nimic.

Adrian Stroia, angajat ADS:Blocat între proceduri. Cale de scăpare nu prea are. Deocamdată din punct de vedere procedural da, nu se poate găsi o soluție favorabilă dânsului, pentru că procedurile sunt foarte clare la noi, după ele funcționăm.

Chiar dacă știu că procedurile după care funcționează nu mai corespund realității, că mult teren zace nefolosit, angajații ADS n-au făcut nimic pentru a schimba această realitate, timp de 20 și ceva de ani. Contractele de concesiune semnate cu greii agriculturii din care statul nu câștigă mare lucru sunt valabile zeci de ani și nu pot fi schimbate, sau mai bine zis, angajații statului nu se încumetă să umble la ele. Pentru ei, salariile vin la timp și asta e tot ce contează. În 2021, cei 200 de salariați au fost plătiți de Ministerul Agriculturii cu 18 milioane de lei. Acum, au devenit funcționari publici și vor avea salarii mult mai mari, se vor bucura de statul de angajat al statului care, de multe ori, stă degeaba.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
O tânără din Bistrița-Năsăud, care nu știa că este însărcinată cu gemeni, a născut în drum spre spital
O tânără din Bistrița-Năsăud, care nu știa că este însărcinată cu gemeni, a născut în drum spre spital

Intervenție cu mari emoții la Bistrița-Năsăud! O tânără însărcinată, dar care nu știa că are gemeni, a chemat un echipaj medical să o ducă la spital, pentru că avea contracții.

Cum arată celula de la Penitenciarul Aiud în care va sta Cătălin Cherecheș. Acolo își va ispăși o parte din pedeapsă
Cum arată celula de la Penitenciarul Aiud în care va sta Cătălin Cherecheș. Acolo își va ispăși o parte din pedeapsă

După perioada de carantină petrecută la Rahova, Cătălin Cherecheș, fostul primar din Baia Mare, va ajunge la Penitenciarul de maximă siguranță Aiud.

Localnicii unei localități din Dâmbovița, îngroziți de moartea unor berze. Cadavrele lor cad în drumul copiilor spre școală
Localnicii unei localități din Dâmbovița, îngroziți de moartea unor berze. Cadavrele lor cad în drumul copiilor spre școală

Scene greu de privit se petrec într-o localitate din Dâmbovița. Localnicii sunt martori neputincioși la moartea groaznică a berzelor care decid să poposească pe unul dintre stâlpii din sat.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.