Zilele de sărbătoare legală care se suprapun cu cele de sâmbătă și duminică ar putea deveni concediu după weekend
Zilele de sărbătoare în care angajatorii sunt obligați prin lege să dea liber vor fi reportate dacă se întâmplă să cadă în weekend.
Oamenii și le-ar putea lua la începutul săptămânii de muncă. Așa își doresc parlamentari din coaliția de aflată la guvernare care au scris o lege în acest sens. Acum angajaţii români au doar 15 zile nelucrătoare pe an datorită sărbătorilor, cele mai puține din Europa. Ziua de 1 mai a fost pierdută în acest an pentru că a picat duminică.
În 2022, șase din cele 15 zile libere prin lege pică în weekend. Mai rămân doar 9 pe care oamenii le vor avea în timpul săptămânii de muncă. Parlamentarii spun că așa se întâmplă în fiecare și ar vrea ca angajaţii să se poată bucura de ele.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Gabriel Andronache, inițiator lege: „Zilele de sărbătoare legală au fost instituite pentru că ele să fie în beneficiul cetățeanului, adică să beneficieze de ziua liberă, nu să se suprapună peste o altă zi liberă. Practic suntem ultimul stat din UE din punct de vedere al numărului de zile libere. S-a demonstrat că eficiența muncii e mult mai mare când repaosul e mai îndelungat.”
De pildă, de Rusalii, ar trebui să fie libere zilele de 12 şi 13 iunie. 12 iunie este însă duminică, 13 e luni. Cum mai toți angajații au oricum liber în weekend, parlamentarii vor ca oamenii să poată sta acasă și marți, în contul zilei de duminică.
Alfred Simonis, inițiator lege: ”Am constatat că sunt state europene cu tradiții unde zilele libere sunt mult mai multe decât în România. Într-adevăr, poate acolo eficiența în muncă este alta și asta ține mai puțin de legislativ ci de fiecare manager în parte.”
Andreea Gheorghe, consultant fiscal: ”În România, programul de lucru e în continuare destul de strict. Avem opt ore pe zi, 40 de ore pe săptămână, există norme care stabilesc munca inegală , flexibilă, dar comparativ cu alte state nu suntem chiar atât de flexibili și probabil că un anumit număr de libere pentrru anumite poziții poate să ducă la eficinență mai mare.”
Inițativa este acum la Senat.
Sursa: Agerpres
Etichete: romania, zile libere, concediu, sarbatoare,
Dată publicare:
13-05-2022 15:52