Vova, refugiat în România, a fost angajat într-un bar: Reușesc să mă întrețin, mai ales că îmi asigură și mesele
Printre miile de refugiaţi care ajung în fiecare zi în România din Ucraina sunt oameni care vor doar un loc de muncă pentru a se întreține decent, până când se vor putea întoarce acasă.
Piața de la noi, aflată deja în căutare de personal de oriunde, chiar și din străinătate, este mai mult decât pregătită să îi pună la treabă.
Este și motivul pentru are numărul ofertelor de angajare destinate exclusiv ucrainienilor este în creștere.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pe rețelele sociale a fost înființat un grup destinat cererilor și ofertelor de locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina. Vova are 20 de ani și este de 8 zile în România. A plecat din Odesa în Republica Moldova, chiar când au început atacurile rușilor. De la Chișinău a venit în România cu un autobuz. Nici nu știe pe la ce vamă a intrat în țara noastră. Este tulburat și mereu cu gândul la mama și fratele mai mic, care au rămas în Odesa. Le transmite doar că el este bine și deja are un job part time.
Vova, refugiat din Ucraina: „Colegii și șefii m-au primit foarte bine, mă ajută să mă integrez. Lucrez în bar, reușesc să mă întrețin, mai ales că îmi asigură și mesele, în fiecare zi.”
Șansa pe care a avut-o Vova o pot avea mulți alți cetățeni ucrainieni, dacă vor să lucreze la noi. Tot în București, proprietarul unei fabrici de sandwich-uri este dispus să angajeze un număr important de refugiați.
Marius Luca, administrator fabrică de sandwich-uri, București: „Avem și srilakezi, de ce n-am aduce și ucrainieni, ținând cont că le oferim și un ajutor. Un salariu de 500 de dolari net pe lună, plus asigurăm și masa zilnic. 8 ore de luni până vineri”.
Și într-un hotel din București ucrainienii sunt așteptați cu locuri de muncă. Directorul a oferit deja 20 de camere gratuite și, ajutat de voluntari de la o organizație de pensionari și de la o asociație de studenți, a hrănit cât de mulți refugiați a putut.
Constantin Pașaniuc, director hotel București: "Cu drag îi așteptăm în echipa noastră pentru a le oferi suport – atât financiar, o masă caldă, cât și cazare. Avem două posturi vacante pentru bucătărie și două pentru curățenia și amenajarea camerelor."
Comisia Europeană a decis în urmă cu doar câteva zile introducerea mecanismului de protecție temporară pentru cetățeni ucraineni. După ce vor obține un permis de ședere, ei vor avea acces liber pe piața muncii.