Vila familiei Ceausescu din Primaverii, disputata de 21 de ani in instanta. Cine o revendica
Dupa 21 de ani de procese, instantele din Bucuresti intarzie sa traga linie intr-o disputa legata de vila din cartierul Primaverii, in care au trait angajatii familiei Ceausescu.
De o parte sunt urmasii unui avocat, alungat de comunisti. De cealalta, fostii chiriasi ai statului care au cumparat cladirea. Ambele tabere fac, insa, front comun impotriva guvernului, care a decis de curand sa acorde despagubiri doar in proportie de 15 la suta din valoarea de piata a proprietatilor revendicate.
Strada Moliere numarul 7A. Cartierul Primaverii. O vila aparent ascunsa, dar cu o istorie aparte. Nationalizata in 1950, a fost locuita de angajatii cuplului Ceausescu. Este o constructie ce valoreaza aproximativ un milion de euro.
Imediat dupa Revolutie, cei care spuneau ca sunt proprietarii de drept si-au cerut casa inapoi de la stat. Ei sunt urmasii unui fost avocat al Marmorosch Bank, una dintre cele mai vechi banci din Romania.
Asadar, cei care au revendicat imobilul au castigat casa cu sentinta definitiva. Numai ca procurorul general al Romaniei de atunci a facut recurs in anulare si decizia instantelor a fost desfiintata.
Cei care se opun sunt chiriasii care stau in vila din 1990. Doua familii, una dintre ele a unui fost procuror din Parchetul General, devenit diplomat, iar in prezent profesor si avocat specializat in drepturile omului.
Lupta care se intinde pe 21 de ani a ajuns acum la Curtea Suprema de Justitie. Cei care revendica vila au castigat din nou la primele doua instante. Ar mai fi putin, numai ca politia a fost sesizata de chiriasi cum ca unele dintre actele casei ar fi falsificate.
Si astfel lupta continua. In razboi a aparut si decizia guvernului, cea prin care fostii proprietari pot primi doar 15 procente din valoarea proprietatii si ele platite in rate vreme de zece ani.