Vijelii cu aspect de tornadă și secetă. Cum va fi vremea pe tot parcursul verii

Ultima actualizare: 01-06-2020 19:53

Vom avea o vară capricioasă, spun meteorologii, iar schimbările bruște de temperatură din ultima perioadă o confirmă.

Prima săptămână de vară începe cu o informare de ploi. În unele zone va ploua torențial și va fi foarte frig pentru începutul verii. Chiar și așa, sudul țării și mai ales Dobrogea rămân afectate de secetă.

În multe localități, nori amenințători, prevestitori de furtună, și-au făcut apariția deasupra orașelor. În Capitală, mai mulți fotografi au suprins imagini spectaculoase.

În nordul țării, la Suceava, vijeliile și-au pus semnătura pe un peisaj de o frumusețe stranie, iar în Satu Mare, cerul de plumb părea că se prăbușește peste o așezare.

Și în acest weekend, la munte, a fost o vreme de iarnă. În Masivul Ceahlău, ninsoarea i-a prins pe turiști pe traseu.

Iar în Bucegi, la stația meteo, zăpada a acoperit totul ca în decembrie, deși suntem la începutul verii.

Mihăiță Huștiu, meterolog ANM: „Luna iunie a debutat cu o vreme mai rece față de normalul acestei perioade, temperaturile fiind în medie cu 6-7 grade mai coborâte. Este în continuare în vigoare o informare meteorologică ce vizează acest fenomen de instabilitate, respectiv averse torențiale, căderi de grindină, intensificări ale vântului."

În Dâmbovița, grindina a căzut din nou, la fel ca acum o săptămână și distrus culturile și pomii fructiferi.

Meteorologii spun că, deși va ploua în multe zone, o parte din sudul țării va rămâne afectat de secetă.

Mihăiță Huștiu, meteorolog ANM: „Precipitațiile au fost ușor excedentare. Prin urmare, în ceea ce privește rezerva de umiditate, situația s-a îmbunătățit în Oltenia, Muntenia, în partea nordică, nord-estică și centrală a țării, însă, în continuare, este secetă de diferite grade, accentuată, puternică în partea de sud-est, Bărăgan, Dobrogea sau în Câmpia de Vest. Acolo, situația este încă gravă în ceea ce privește deficitul de apă."

În următoarele zile nu vor lipsi nici vijeliile extreme cu aspect de tornadă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO