Klaus Iohannis si Victor Ponta, mesaje de condoleante pentru poporul francez. Ce a facut presedintele pe Facebook

08-01-2015 13:19

Drapelul este coborat in berna, la ambasada Frantei de la Bucuresti. Presedintele Iohannis, premierul Ponta, dar si multi oameni simpli au transmis mesaje de incurajare pentru poporul francez.

Cei doi au si semnat in cartea de condoleante. Dincolo de lacrimi si regrete, oficialii romani au anuntat ca tara noastra va fi alaturi de statele lumii care lupta impotriva terorismului.

In memoria jurnalistilor si politistilor din Paris, care au pierit sub gloantele teroristilor, ambasadorul francez la Bucuresti a deschis cartea de condoleante. Pe peretele ambasadei, zeci de candele au fost aprinse langa fotografiile jurnalistilor de la Charlie Hebdo. La pranz, presedintele Klaus Iohannis a transmis mesajul sau fara sa faca declaratii de presa.

"Sunt alaturi de familiile indoliate si de familiile celor raniti si le asigur de profunda mea compasiune. Romania condamna ferm acest act terorist si ramane solidara cu intreaga comunitate internationala in lupta impotriva acestor acte crude, lipsite de orice ratiune", a transmis Iohannis.

Pe Facebook, seful statului si-a inlocuit fotografia de profil cu mesajul de solidaritate devenit viral in intreaga lume, "Je suis Charlie".

Premierul Victor Ponta a venit la ambasada Frantei din Bucuresti pentru a semna in cartea de condoleante, in urma atacului de la Paris, el spunand ca a dorit sa transmita solidaritatea, dar si indignarea pentru gesturi si actiuni criminale care nu pot fi scuzate si justificate in niciun fel.

"Transmit convingerea Romaniei ca, alaturi de Franta si de toate tarile lumii democratice si civilizate, sa luptam ca in viitor, prin toleranta, terorismul, actele acestea inumane sa poata fi, daca este posibil, prevenite si cu siguranta sa fie pedepsite atunci cand au loc", a spus Ponta, adaugand ca romanii se simt aproape de Franta si isi doresc sa fie impreuna atat in momente dificile, cat si in momente bune.

El a semnat sub un text care a fost scris in prealabil, in limba franceza, reprezentand mesajul Guvernului si al poporului roman pentru familiile victimelor, redactia Charlie Hebdo si poporului francez.

Cartea de condoleante a fost asezata pe o masa in fata ambasadei, nu in incinta cladirii, reprezentantii ambasadei spunand ca decizia a fost luata pentru a permite accesul cat mai multor persoane.

Aurescu: Vom lucra in UE si NATO pentru ca lupta impotriva terorismului sa fie si mai eficienta

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, joi, la Ambasada Frantei, ca ”orice act de terorism este inacceptabil, cu atat mai mult unul care actioneaza impotriva libertatii presei”, adaugand ca România va lucra in UE si NATO pentru ca lupta impotriva terorismului sa fie si mai eficienta.

Ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a scris, joi, in cartea de condoleante deschisa de catre Ambasada Republicii Franceze in Romania, ca urmare a atentatului de la sediul publicatiei "Charlie Hebdo”.

Ministrul Afacerilor Externe si-a exprimat cu acest prilej ”solidaritatea cu poporul francez prieten, in aceste momente dificile”.

Bogdan Aurescu a precizat ca mesajul din Cartea de Condoleante, precum si mesajul transmis, in urma cu o zi, omologului sau francez, este ”condamnarea ferma a acestui act terorist care este inadmisibil si nu poate fi acceptat si justificat”.

”Orice act de terorism este inacceptabil si, mai mult decat atat, orice act de terorism care actioneaza impotriva libertatii presei, impotriva libertatii de expresie, este cu atat mai mult inacceptabil. Suntem alaturi de poporul francez, de autoritatile franceze, si fara indoiala ca vom lucra de aici inainte, impreuna, in cadrul Uniunii Europene si in cadrul NATO, pentru ca lupta impotriva terorismului sa fie si mai eficienta”, a declarat ministrul de Externe roman.


VIDEO PROTVPLUS.RO