Una dintre victimele din Oneşti, lovită de gloanţele poliţiei când încă era în viaţă

×
Codul embed a fost copiat

Cum a fost posibil ca Gheorghe Moroșan - agresorul din Onești, un bărbat în vârstă, să lege singur cele două victime? Întrebarea care a apărut din primul moment al acestui caz teribil începe să capete un răspuns.

 

Anchetatorii au găsit în buzunarele suspectului două spray-uri lacrimogene. Este așadar posibil să le fi folosit împotriva muncitorilor, însă doar analize complexe pot confirma această variantă.

Cert este că una dintre victime a fost atinsă de gloanțele de cauciuc, trase de polițiști, cât era încă în viață. Deocamdată, 4 șefi din poliția Bacău și Onești au fost demiși.

Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Citește și
Onesti, crime, apartament
S-au găsit urme de gloanțe pe corpul uneia dintre victimele de la Onești. Cum comentează descoperirea șeful MAI

Gheorghe Moroșan era în dreptul ușii când polițiștii au intrat în forță în apartament. În buzunare - susțin surse din anchetă - avea două spray-uri lacrimogene și este posibil cu ajutorul lor să fi reușit să își imobilizeze victimele.

Procurorii au cerut analize toxicologice și histo-patologice ca să lămurească ipoteza. Nu se așteaptă însă să primească prea curând rezultatul.

Cristinel Ciocântă, șef Secția Penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău: "Durata este una relativă, în funcție și de numărul de examene, analize care se fac în cadrul acestei expertize. Depinde și câte probe vor fi trimise la analize, deci cel puțin 2-3 luni".

Analizele suplimentare au fost cerute de procurori după ce în raportul întocmit inițial de legiștii din Bacău nu se făcea referire la rănile provocate victimelor de gloanțele trase de poliție.

Ministrul de Interne Lucian Bode a confirmat că trupul bărbatului de 36 de ani a fost atins de proiectile. Bărbatul era în viață în acel moment, deși Moroșan îi provocase și lui răni severe.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne: "M-ați întrebat de acele urme pe corpul uneia dintre victime, erau urme de la o muniție neletala. Pot să vă spun atât, s-au tras două cartușe, fiecare cartuș are în compoziție 15 bile de cauciuc. Din anchetă va rezulta exact poziția de tragere, unde era agresorul, criminalul, unde era victima".

Surse din anchetă susțin că bărbatul de 36 de ani s-ar fi aflat în spatele agresorului. A fost chiar pe traiectoria bilelor de cauciuc care s-au împrăștiat din cele două cartușe neletale trase de trupele speciale.

 

Șefii poliției din Bacău și Onești, demiși

 

Pentru acțiunea eșuată de salvare a ostaticilor patru șefi din poliție au plătit cu funcția.

Șeful inspectoratului din Bacău și adjunctul lui - care a coordonat intervenția - au fost demiși, a anunțat ministrul de Interne. Cel de-al doilea a ajuns târziu la locul incidentului și nu i-a dat suficientă importanță. Au fost destituiți - de asemenea - șeful și adjunctul poliției din Onești.

Ei ar fi ignorat trecutul agresorului, cu patru condamnări, și nu au ținut cont de amenințările lui anterioare. De asemenea, comunicarea pe care au avut-o cu Gheorghe Moroșan - înainte să sosească negociatorul - a fost greșită și i-a sporit starea de irascibilitate.

Lucian Bode: "Principala deficiență constatată a fost cea referitoare la relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă și a determinat lipsa coordonăriilor acțiunilor și neasumarea responsabilităților. Măsurile dispuse la fața locului au fost deficitare, neacționându-se corespunzător în sensul izolării soției autorului și limitării posibilității agresorului de a avea acces la anumite informații".

Ministerul de Interne a anunțat că - în acest caz - a sesizat parchetul cu privire la neglijență în modul de intervenție.

Familiile celor doi bărbați uciși de Gheorghe Moroșan se pregătesc de înmormântare.

La intrarea în blocul în care au fost uciși cei doi nevinovați oamenii au aprins lumânări, au lăsat o coroană de flori și un mesaj adresat poliției: "Incompetența ucide", dar și unul pentru victime: "E foarte trist că nimeni nu a reușit să vă scape din mâinile criminalilor, numai voi știți ce era în sufletele voastre, neajutorați și neputincioși știind că nu vă va ajuta nimeni niciodată”.

 

Sindicat: Polițiștii trag de cel mult 2 ori pe an, nu există instructori

 

Ministrul Lucian Bode a anunțat că nu va tolera nicio deficiență în acțiunile care vizează siguranța cetățenilor. Nu a vorbit deloc însă despre lipsurile din poliție și nu a dat detalii despre cum are de gând să le rezolve.

Într-o postare pe internet, sindicatul EUROPOL spune că, în România, polițiștii trag cu pistolul o dată sau cel mult de două ori pe an, iar pregătirea tactică lipsește pentru că în Ministerul de Interne nu există instructori și nici spații, terenuri sau săli de sport unde agenții să se poată antrena.

În Poliția Română - susține EUROPOL - nu sunt lunetiști, iar așa-zișii "berbeci" folosiți la spargerea ușilor sunt rudimentari.

Pe de altă parte, Inspectoratul de Munca Bacău a început o anchetă la societatea unde erau angajați muncitorii care au fost uciși. Așa s-a aflat ca un al treilea bărbat a fost în apartamentul în care s-a întâmplat grozăvia. Șansa a făcut să plece înainte să ajungă acolo Gheorghe Moroșan. Era șeful de echipă al victimelor.

Gheorghe Moroșan este internat în continuare în spitalul din Bacău. Joi a fost supus unei noi intervenții chirugicale.

 

Citește și...
Surse: Anchetatorii au găsit în buzunarele agresorului din Oneşti două spray-uri lacrimogene
Surse: Anchetatorii au găsit în buzunarele agresorului din Oneşti două spray-uri lacrimogene

Cum a fost posibil ca Gheorghe Moroşan, agresorul din Oneşti, şi în acelaşi timp un bărbat în vârstă să îşi lege de unul singur cele două victime? Întrebarea care a apărut din primul moment al acestui caz teribil - începe să capete un răspuns.

S-au găsit urme de gloanțe pe corpul uneia dintre victimele de la Onești. Cum comentează descoperirea șeful MAI
S-au găsit urme de gloanțe pe corpul uneia dintre victimele de la Onești. Cum comentează descoperirea șeful MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi că pe corpul uneia dintre victimele criminalului de la Oneşti erau urme de muniţie neletală.

Bode a anunțat primele destituiri după tragedia de la Onești. Parchetul, sesizat pentru neglijență în serviciu
Bode a anunțat primele destituiri după tragedia de la Onești. Parchetul, sesizat pentru neglijență în serviciu

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a susținut o declarație de presă cu privire la cazul de la Onești, unde doi bărbați au fost luați ostatici și apoi omorâți.

Recomandări
Mircea Geoană, la Știrile Pro TV: „Vom deveni parte a centrului Europei și asta va fi o șansă pentru România”
Mircea Geoană, la Știrile Pro TV: „Vom deveni parte a centrului Europei și asta va fi o șansă pentru România”

Concluzia celor două zile de reuniune a miniștrilor de externe din țările NATO, care a avut loc la București, a fost următoarea: „Susținem Ucraina până când va izbândi!”.

Șeful diplomației române a încercat să-l convingă pe omologul său olandez că România merită să fie primită în Schengen
Șeful diplomației române a încercat să-l convingă pe omologul său olandez că România merită să fie primită în Schengen

Șeful diplomației române a încercat, la reuniunea NATO de la București, să-l convingă pe omologul său olandez că țara noastră merită să fie primită în spațiul Schengen.

Polonia - Argentina, ora 21:00, LIVE TEXT. Messi și Lewandowski tremură pentru calificarea în optimi
Polonia - Argentina, ora 21:00, LIVE TEXT. Messi și Lewandowski tremură pentru calificarea în optimi