Un dezvoltator imobiliar construieste, in Brasov, un cartier intreg fara a avea nicio autorizatie
Un dezvoltator imobiliar este acuzat ca actioneaza ca in vestul salbatic, la Brasov. Firma a inceput santierul pentru construirea unui cartier insa, spun autoritatile, fara nici o autorizatie.
Pe dealul dintre cartierul istoric Schei si drumul spre Poiana Brasov, utilaje grele fac un drum spre un teren pe care se vor afla cateva zeci de blocuri, cu o mie de apartamente.
In vreme ce localnicii protesteaza pe internet, primaria abia acum a observat intreaga desfasurare de forte, iar Politia locala va sesiza Procuratura.
In schimb, dezvoltatorul sustine ca localnicii isi sapa acolo singuri o strada care nu ar avea nevoie de nicio autorizatie de constructie, pentru ca se afla pe teren privat.
Nici unul dintre cele patru proiecte din Schei, ale aceluiasi dezvoltator imobiliar, nu are autorizatie de construire, dar toate sunt deja intens promovate pe internet.
Cel mai mare dintre ele se va desfasura pe un amplasament de 50.000 de metri patrati, aflat chiar sub celebrul loc de belvedere din drumul spre Poiana Brasov. O garsoniera costa 36.000 de euro, iar un apartament cu 3 camere 66.000 de euro.
Localnica: "Cand vine o draglina de aia mare, se cutremura toata casa, ca a crapat si pe o parte si pe alta. Ne da cineva despagubiri?"
Proiectul imobiliar este unul grandios. Se vor construi 72 de blocuri cu peste o mie de apartamente pe dealurile din apropierea Brasovului.
Localnic: "Se auzea inainte ca se fac niste vile mai micute asa si era frumos, dupa parerea mea, dar ditamai blocurile nu prea o sa ararate bine."
Uluitor este faptul ca dezvoltatorul a inceput sa construiasca un drum spre viitorul cartier fara sa depuna vreun proiect pentru a obtine autorizatie. Primaria nu a fost instiintata cate cladiri si cate etaje se vor ridica desupra vechilor case din Schei. Nimeni nu s-a gandit cum vor ajunge acolo cele peste o mie de masini ale viitorilor proprietari sau daca va face fata canalizarea.
Sorin Toarcea, purtatorul de cuvant al Primariei Brasov: "Trebuie sa vada daca exista infrastructura necesara. Vorbim de retelele necesare, retea de apa, de canalizare, retea de curent. Dupa ce are toate aceste avize si proiectul, poate sa vina sa ceara autorizatie."
Cand localnicii au realizat pericolul si pe internet au aparut filme cu dezastrul de pe santier, Politia locala a observat si ea ce se petrece, insa nu l-a somat pe dezvoltator sa inceteze lucrul, ci promite ca va sesiza Procuratura.
Anca Lautaru, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Brasov: “Fiind infractiune, Politia locala nu poate da nici macar sanctiune.”
Firma prin care se deruleaza proiectul imobiliar a fost infiintata in toamna anului trecut, are un capital social de 200 de lei, iar la adresa la care apare pe internet este doar un teren viran, cu un afis pe care scrie ca aici urmeaza sa se construiasca apartamente.
Firma are ca asociati doua persoane pe care autoritatile din Brasov par sa nu le fi vazut vreodata la fata: un barbat de 33 de ani si o femeie de 30, ambii din Bucuresti.