Ultimul ”câștigător” al recursului compensatoriu: complicele teroristului Omar Hayssam

Ultima actualizare: 22-01-2019 20:39

Mustafa Tartousi, armatorul sirian care l-a ajutat acum mai bine de zece ani pe teroristul Omar Hayssam să fugă din ţară, este acum eliberat condiţionat din închisoare.

Tartousi fusese condamnat la 7 ani de detenţie, dar iese din spatele gratiilor înainte de a-şi fi ispăşit întreaga pedeapsa.

Ovidiu Oanță, corespondent Știrile ProTv: „Armatorul sirian Mustafa Tartousi, controversatul om de afaceri stabilit cu ani buni în urmă la Constanța este pe punctul de a ieși pe poarta închisorii de la Jilava, ultima dintre cele 4 închisori în care s-a plimbat în ultimii ani cel care a fost condamnat definitiv încă din anul 2014, luna octombrie, la 7 ani de detenție, pentru ajutorul pe care i l-a dat teroristului Omar Hayssam, totul plecând de la faptul că în 2006, când Hayssam era anchetat de procurorii DIICOT pentru răpirea celor trei jurnaliști români în Irak, l-a ajutat împreună cu doi dintre frații acestuia să părăsească teritoriul României și să se ascundă în Siria, țara lor natală.

Fuga a fost extrem de spectaculoasă; la vremea respectivă, cei implicați în scăparea lui Omar Hayssam reușind să păcălească vigilența tuturor autorităților, inclusiv pe cea a serviciilor secrete și, până la urmă, Hayssam – îmbarcat la bordul unei nave, deținută de firmele lui Tartousi – a reușit să se ascundă printre mioarele exportate și să plece în Siria.

În 2013, Hayssam a fost capturat și adus înapoi în țară, unde a fost condamnat definitiv și în prezent își ispășește mai multe pedepse, în total vreo 20 de ani, fiind găsit vinovat nu doar de terorism, ci și de mai multe fraude economice.

Și Mustafa Tartousi a ajuns în spatele gratiilor, cel care reușește să părăsească închisoarea înainte de a-și fi ispășit întreaga pedeapsă – și asta grație unei sentințe pe care a dat-o încă de pe 15 ianuarie Judecătoria Sectorului 4, dar pe care procurorii nu au mai contestat-o.

Dacă vă întrebați de ce pleacă din închisoare mai devreme, răspunsul vine chiar din partea celor care au avut grijă ca el să petreacă pedeapsa în spatele gratiilor: e vorba, pe de o parte, de faptul că a muncit în spatele gratiilor, dar și că a câștigat zile de libertate grație recursului compensatoriu. Până la acest moment, reprezentanții închisorii nu au comunicat până la ce nivel se ridică acest ajutor nesperat venit din partea Legislativului prin această controversată lege a recursului compensatoriu, însă – spun avocații lui Tartousi, care a fost condamnat la 7 ani de închisoare – poate să plece acum, dar putea să plece mult mai devreme, pentru că ajunsese să îndeplinească acele criterii de timp cerute de lege.

O altă veste importantă pentru Tartousi, cel care e pe punctul să părăsească Peniteciarul Jilava, este poate mai importantă decât eliberarea condiționată: după ce va fi din nou în libertate, nu va fi expluzat în țara natală, așa cum și-ar fi dorit la un moment dat autoritățile, apreciind că este un individ periculos, care are legături cu un individ de talia lui Omar Hayssam. Până la urmă, au reușit avocații săi să-i convingă pe judecători să nu-l expulzeze, câtă vreme se știe că Siria e la pământ din pricina războiaelor, iar dacă ar ajunge acolo ar reprezenta un adevărat pericol pentru siguranța sa.

Rămâne de văzut ce va declara Tartousi la ieșirea din penitenciar și, mai ales, ce va face când va redeveni un om liber.”

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO