Traseul ursului care a rănit 3 oameni în Brașov. Specialiştii i-au analizat comportamentul

Ultima actualizare: 22-10-2019 10:18

Un urs a rănit doi copii şi un bărbat, din oraşul Victoria, judeţul Braşov. Specialiştii care au analizat comportamentul sălbăticiunii spun că aceasta nu era pregătită să atace, ci încerca să scape dintre clădiri.

Traseul animalului a fost filmat de câteva camere de supraveghere. Trei persoane a fost filmat în timp ce alerga pe străzile oraşului Victoria. Specialiştii spun că ursul era speriat şi încerca să caute o cale de a scăpa dintre clădiri şi oameni.

Faptul că s-a ridicat în două labe atunci când a ajuns lângă bărbat, ipostaza fotografiată de un trecător, denotă că a făcut asta instinctiv, în semn de apărare.

Mihai Pop, ecologist ACDB: "Saltul peste copii nu e un atac, în 98 la sută dintre situaţii e vorba de mişcări de a evita şi a ieşi dintr-o situaţie problematică. A fost o reacţie defensivă dacă ar fi vrut într-adevăr să îl atace pe omul respectiv un urs de la 80 de kilograme în sus, ar fi produs pagube mult mai mari."

Un şofer care a zărit animalul s-a luat după el ca să îl gonească din oraş. Momentul a fost filmat. Doar că, în goană, animalul a mai rănit un om - un bărbat de 65 de ani care chiar atunci ieşea din curte.

Specialiştii susţin că fugăritul ursului cu maşină poate crea o situaţie şi mai tensionată.

Mihai Pop ecologist ACDB: ”Cu cât animalul simte presiunea mai mare asupra lui, cu atât starea de stres creşte şi devine periculos. Jandarmeria/poate să blocheze străzile astfel încât să limiteze accesul ursului către interiorul localităţii şi să îl gonească către exterior. E nevoie de colaborare între instituţii, ar trebui să aibă nişte minime reguli, minime protocoale de lucru pentru situaţia asta."

Radu Heghedus, purt.cuv. IJJ Braşov: "Dacă avem alimente la noi să lăsăm alimentele pentru că ursul va fi atras de hrană că miros astfel încât acordându-ne timp să ne retragem în siguranţă putem lăsa un obiect vestimentar, o căciulă, o eşarfă, o bluză pentru, din curiozitate, va mirosi va adulmeca şi până face asta avem timp să ne retragem în siguranţă, în linişte, fără mişcări bruşte."

Pe de altă parte, medicii au decis că fetiţa de 4 ani, rănită de animal, să primească doua doze de imunoglubulina. Momentan, spitalele trebuie să suporte acest tratament, însă doctorii spun că ar fi nevoie de un program gândit la nivel naţional, aceste costuri fiind foarte mari.

Sebastian Toma medic: "Necesarul este per kilogram corp pentru un pacient care are peste 80 de kilograme se ajunge la o sumă de peste 10 mii până în 15 mii de lei."

Ursul apărut în Victoria nu a fost găsit, însă jandarmii fac patrula la liziera pădurii şi pe străzile din oraş pentru a evita întoarcerea animalului printre oameni.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO