Tradiții inedite de Sf. Ion. De ce a fost un tânăr scufundat de prieteni în apa rece ca gheața

Ultima actualizare: 07-01-2020 18:37

Aproape două milioane de români sunt buni de cinste marți - de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. Toți cei care îi poartă numele își serbează onomastica și le urăm "La mulți ani!".

În câteva locuri din ţară, Ionii şi Ioanele sunt eroii unor vechi tradiţii. La Tălmăcel, în judeţul Sibiu, sărbătoriţii se lasă scăldaţi în apa rece ca gheaţa a unui pârâu.

Caii şi boii se împodobesc la primele ore ale dimineții. Apoi toţi tinerii se îmbracă în costumul popular moştenit de la bunici şi părinţi.

Întreg alaiul cobără la râul din mijlocul satului.

Bărbat: "Aşa se face de Sf. Ion, fără milă! Ne botezăm până la ghenunchi, cum se zice."

Reporter: Nu te-au iertat băieţii?
Femeie: Nu, nu, nici anul acesta. Am fost udată.
Reporter: E cu folos botezul ăsta?
Femeie: Da! Ne ajută tot anul, se mai dezgheaţă şi picioarele.

 

După botez, băieţii şi fetele încing o horă să se încălzească, sub privirile admirative ale mulţimii adunate să vadă obiceiul.

Bărbat: "Mă bucur nespus că am nimerit aici tocmai cum la noi, în Basarabia, se serbează Crăciunul. Atmosfera e incendiara, e superbă!"

Femeie: "Mi-a plăcut când i-a băgat şi pe ioni în apă. A fost foarte rumos! Şi m-am bucurat şi eu alături e ei, să-I văd în apă acolo."

Femeie: "Am venit special din Germania penru acestă tradiţie şi pot să vă spun că aşa ceva în Europa nu mai exista."

Iar în Oltenia, marți a avut loc loc Iordănitul. Fetele nemăritate sunt udate cu apă şi busuioc, în semn de belşug şi sănătate. La fel se întâmplă şi cu cei care poartă numele Sfântului Ioan.

Localnică: "De când ne ştim noi, de 60 de ani, aşa s-a obişnuit . Totdeauna intrau băieţii în curte, care era mai fălos şi pe toţi Sf. Ion îi ridica în sus să le meargă bine."

Localnic: "Suntem chiar mândri de copiii ăştia care mai respecta tradiţiile ca în altă parte nu este aşa."

Ziua Sfântului Ion marchează sfârşitul sărbătorilor de iarnă. Potrivit tradiției, cine nu este vesel în această zi va fi trist tot anul. Așadar, zâmbiți cât mai mult.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO