TOP "10 minuni" ale satului romanesc: parcul din mlastina, stadionul in panta sau piscina inundata

Dată publicare: 05-04-2013 14:09
Dată actualizare: 08-04-2013 07:00


Romania, te iubesc - 5

GALERIE FOTO. Emisiunea ''Romania, Te Iubesc'' si Stirile Pro TV va dezvaluie cat de haotic s-a investit in mediul rural. Reportaje-ancheta despre risipirea fondurilor de la stat si Uniunea Europeana, pe diverse proiecte fanteziste.

Conform unor date de la Curtea de Conturi, risipa din modernizarea Romaniei ajunge la aproximativ 900 de milioane de euro. Sunt cateva mii de proiecte, care, luate in parte, nu inseamna foarte mult – intre 200.000 si cateva milioane de euro.

Dar la nivel national pierderea e uriasa, comparativ cu ritmul de melc in care se investeste acum in canalizare si apa potabila. In Romania, autoritatile pun carul inaintea boilor.

-> Oamenii de la tara nu scapa de haznaua din fundul curtii, dar au parcuri pe campuri si vai.

-> In Romania, oamenii au gospodariile inundate la orice ploaie, dar primesc piscina in centrul comunei.

-> Apa potabila exista doar la fantana, dar oamenii de la tara au muzee si monumente pe care nu prea le viziteaza nimeni.

De multe ori este mai comod si mai ieftin sa ceri o investitie intr-un centru infoturistic, decat pentru 5 km de canalizare. Si finantarea vine mai repede, dar asta nu este  o scuza pentru edilii care nu acceseaza fonduri pentru utilitatile publice.

Si mai exista o problema: in statistici figureaza „cu canalizare” si comune in care autoritatile locale s-au multumit sa traga o retea de cativa km prin centrul comunei. In rest, satele acelorasi comune sunt rupte de civilizatie, iar primarii se lauda ca au bifat si capitolul "utilitati".

Romania este practic o tara rurala. Aproximativ 40% dintre romani nu au canalizare si apa curenta. La acest capitol suntem pe locul I. Acelasi loc il ocupam si la capitolul "igiena corporala", intr-un top in care se numara de cate ori se spala pe saptamana. Exista clar o legatura intre cele 2 clasamente ale rusinii ....

TOP "10 minuni" ale satului romanesc:

1. Parcurile de pe camp – Valcele, jud. Calarasi
2. Parcul din mlastina – Bals, jud. Iasi
3. Piscina in zona cu inundari frecvente - Padureni, jud. Vaslui
4. Centre infoturistice in comune fara turism si pensiuni – Silindia, jud Arad
5. Primarii mamut, cu costuri exagerate – Farcasesti- Gorj, Prajesti-Bacau (model Louvre) si Lalosu- Valcea
6. Stadioane in panta – Finis-Bihor si Rosia de Amaradia – Gorj
7. Muzee la tara – Prajesti Bacau
8. Monumentul eroilor, cel putin ciudat – Lalosu Valcea
9. Canalizare in bataie de joc, de ochii lumii, cu lipsa conducte pe 7 km – Nufarul Tulcea
10. Centru de conferinte megalomanic - Seaca, langa Calimanesti, Valcea.

Editia de duminica, 7 aprilie 2013, a emisiunii "Romania, te iubesc" este dedicata investitiilor din mediul rural --> O radiografie a proiectelor derulate in ultimii ani pentru modernizarea Romaniei, proces impotmolit in noroi si mizerie.

Aveti informatii sau imagini despre alte cazuri asemanatoare din Romania? Postati-le pe pagina de Facebook a emisiunii "Romania, te iubesc!"

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO