"Tichete de muncă" pentru bone, menajere sau grădinari. Cum vor funcţiona

Dată publicare: 25-03-2021 19:25
Dată actualizare: 25-03-2021 19:42


Bonele, menajerele, grădinarii ori cei care au grijă de animalele de companie ar putea încheia contracte de muncă cu familiile pentru care lucrează.

Cel puțin asta prevede un proiect de lege care ar putea să elimine munca la gri. Autoritățile au în vedere contribuții mai mici către stat, însă plata salariului s-ar putea face sub forma unor bonuri de muncă speciale, care ar urma să fie decontate la ANAF.

Proiectul prevede ca orice persoană poate deveni salariat casnic în baza unui nou contract încheiat cu persoana pe care o ajută în casă. Salariul pe care îl plătesc familiile pentru bone, persoanele care fac curățenie sau mâncare ar urma să se fie plătit sub forma unor bonuri de muncă emise de unități autorizate de Ministerul de Finanțe.

Ștefana Todică, reporter Pro TV: "Bonurile ar putea arăta asemănator cu acesta și trebuie să conțină datele angajatorului, elemente de siguranță și valoarea, adică 15 lei, așa cum prevede acum proiectul de lege. Apoi, angajatul trebuie să meargă la ANAF pentru a schimba aceste bonuri în bani, în cel mult 30 de zile. Ele pot fi atât pe hârtie, cât și în format electronic, iar costurile pentru tichete sunt suportate de angajator".

Procedura este una greoaie, consideră cei din domeniile vizate.

Antoaneta Toni Istrate, reprezentanta unei agenții de bone: "Oamenii, în general, au nevoie de bani să își plăteasca facturi, să își cumpere lemne, sp plătească întreținerea la bloc sau unde o fi. Suntem învățați să primim salariu, beneficiu financiar sub forma de cash sau pe un card. Ideea este bună, este bine venită, doar trebuie lucrat la aplicabilitatea ei, la punerea în practică".

Pe de altă parte, inițiativa i-ar putea ajuta la pensie pe acești angajați care acum nu plătesc contribuții și le-ar permite să dobândească și calitatea de asigurat.

Adrian Benta, consultant fiscal: "În primul rând, este o obligație legală ca toată lumea să-și plătească taxele și, în al doilea, rând asigură o formă de protecție socială a acestor persoane care fac muncă casnică. Este o procedură greu de decontat acele tichete de muncă, însă faptul că ele se decontează la ANAF, ne arată că întreaga sumă va fi fiscalizată, ceea ce ar aduce mai mulți bani la buget".

Proiectul de lege este momentan în dezbatere publică și ar putea suferi modificări.


VIDEO PROTVPLUS.RO