Teren de joaca pe locul unui cimitir medieval. Cum se apara un muresean dupa ce a distrus toate osemintele

21-04-2016 08:08


Situatie revoltatoare in comuna Saschiz, din Mures. Un cimitir medieval a devenit istorie, dar nu in sensul bun. A fost transformat in curte.

Osuarul se afla pe proprietatea unui localnic, consilier local. Iar barbatul nu a tinut cont, se pare, de legea patrimoniului, care interzice orice interventie fara aprobare asupra zonei protejate. Comuna face parte din patrimoniul mondial UNESCO si este un loc care l-a fascinat si pe printul Charles.

In spatele casei, unde locuieste familia Petru, se aflau, pana nu de mult, urmele unui cimitir din secolul al 13-lea.

Vecina: "Eu tin minte ca eram copii si stiu ca acolo tot gaseau oamenii oase, oseminte. Acolo era o gramada mare si a crescut iarba pe ea."

Acum, in locul capelei se afla un leagan si cateva jucarii pentru copii. Proprietarul a cumparat casa in urma cu 25 de ani, de la o familie de sasi - fara sa stie, spune el, de existenta sitului.

Petru Ovidiu proprietar teren: "Noi nu am luat situl, noi am cumparat casa, nu am cumparat altceva. Daca era muzeu, sa vina sa il protejeze, sa il ingaduiasca, sa ne despagubeasca."

Autoritatile sustin insa ca, in urma cu 6 ani, barbatul ar fi fost informat de arheologi in legatura cu importanta sitului.

Soos Zoltan, director Muzeul Judetean Mures: "Atunci inca exista partea inferioara a capelei, cam doua treimi din fundatie exista plus osuarul care continea o multime de oase umane din secolul 13-14, iar toate acestea acum au disparut."

Ovidiu Soaita, primar comuna Saschiz: "El spune ca nu a stiut, e un deal acolo in spatele surii, in gradina, si omul a dorit sa isi niveleze locul, sa exploateze terenul. Multi nu inteleg sa respecte, arhitectura, autenticitatea si valoarea locuintelor in care traiesc."

Cazul a ajuns si in atentia politiei. O ancheta este in desfasurare, iar barbatul de 46 de ani este cercetat pentru nerespectarea legii patrimoniului.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO