Duel in PNL. Tariceanu: "Am fost primit cu unanimitate, am calitatea de membru"; Antonescu: "N-avem nevoie de o sluga a PSD"

×
Codul embed a fost copiat

La nici trei luni dupa ce a plecat din PNL, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca revine in partid. Liderii liberali se opun insa.

"Sunt doar aventuri ridicole, ale unui fost prim-ministru", a fost replica lui Antonescu. El a anuntat ca liberalii nu doresc sa-l reprimeasca pe Tariceanu in partid.

Calin Popescu Tariceanu a primit invitatia de a se reinscrie in PNL din partea presedintelui organizatiei municipale Satu Mare, Adrian Stef.

Adrian Stef, presedintele CJ Satu Mare: "As fi deosebit de onorat daca ati accepta a va reintoarceti in PNL, acuma, in PNL Satu Mare..."

Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL: "Va spun sincer ca nu stau pe ganduri si accept!"

Citește și
Tariceanu Antonescu
Pe Crin Antonescu nu il intereseaza "ce spune" Calin Popescu Tariceanu in scrisoarea deschisa catre liberali
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Anuntul facut de Tariceanu la Satu Mare l-a luat prin surprindere pe presedintele PNL, aflat la Parlament, la prezentarea motiunii de cenzura cu care liberalii vor sa demita Guvernul Ponta.

Crin Antonescu, presedintele PNL: "Chiar daca sunt un bun crestin si orice oaie ratacita trebuie reprimita la locul ei, in cazul domnul Tariceanu sigur ca nu as lua in seama o asemenea cerere de reinscriere".

Liderul PNL le-a transmis colegilor de la Satu Mare sa nu il primeasca in organizatie pe Tariceanu, acuzandu-l pe fostul premier de partizanat cu PSD-ul.

Crin Antonescu, presedintele PNL: "Atunci cand ai fost presedinte al aunui mare partid, atunci cand ai fost prim-ministru, atunci cand esti presedinte al Senatului si nu este clar despre tine daca esti sau nu membru de partid, asta este o dovada ca ai ajuns intr-o situatie in care ar trebui sa te retragi din politica".

Potrivit unor surse din partid, Antonescu va folosi regulamentul PNL pentru a bloca revenirea lui Tariceanu. Articolul 10 din Statutul formatiunii prevede ca

Articolul 10 Statutul PNL: "... dobandirea calitatii de membru de partid se face in baza unei cereri depusa la organizatia in raza careia domiciliaza persoana respectiva."

Ori, Tariceanu, locuieste in Capitala si a depus cererea la PNL Satu Mare. Noile tensiuni dintre liberali apar in contextul in care liderul partidului a anuntat ca va demisiona din functie daca partidul sau nu ia 20% din voturi la alegerile de duminica. Iar in acest scenariu, sunt voci in partid care vorbesc despre revenirea la conducerea PNL a lui Tariceanu. O astfel de ipoteza a provocat reactia dura a lui Antonescu.

Crin Antonescu, presedintele PNL: "PNL cand va decide sa faca un congres, nu are nevoie de un fugar decazut, de o sluga a PSD-ului ca sa ne faca el congrese".

Calin Popescu Tariceanu - fost presedinte PNL si prim-ministru - a demisionat din partid in februarie, anul acesta. Pe 11 martie, a fost ales presedinte al Senatului, la propunerea PSD.

Cronologia evenimentelor, joi, 22 mai 2014:

UPDATE 19:00 Potrivit unor surse din partid, Antonescu va folosi regulamentul PNL pentru a bloca revenirea lui Tariceanu. Articolul 10 din Statutul formatiunii prevede ca "dobandirea calitatii de membru de partid se face in baza unei cereri depusa la organizatia in raza careia domiciliaza persoana respectiva".

Tariceanu locuieste in Capitala si a depus cererea la PNL Satu Mare.

UPDATE 17:00 Calin Popescu Tariceanu a declarat, pentru StirileProTV, ca in acest moment e membru PNL. 

"Decizia nu trebuia sa surprinda fiindca in ultima perioada, chestionat fiind asupra acestui subiect am spus ca da, intentionez sa ma reinscriu in PNL", a spus Tariceanu, care a dat detalii despre reinscrierea sa in partid.

"Astazi la Satu Mare am primit invitatia din partea colegilor de la organizatia judetean si municipala Satu Mare de a ma reinscrie la Satu Mare in PNL. Sunt aici in campanie pentru a il sustine pe Ovidiu Silaghi. Am fost bucuros ca am primit aceasta propunere careia i-am dat curs. Am participat la sedinta Biroului permanent teritorial, care a luat decizia primirii mele in organizatia teritoriala cu unanimitatea celor prezenti. Deci am calitatea de membru PNL."

"Eu m-am reintors la PNL pentru ca aprecierea mea este ca incepand de luni, PNL se afla intr-un moment de decizie majora asupra viitorului lui. Este un moment de rascruce. Va fi o dezbatere, sper, larga, care sa includa si baza partidului, nu doar conducerea, cu privire la viitorul PNL, la drumule pe care trebuie sa mearga. Vreau, cu experienta pe care o am si cu sustinerea, credibilitatea pe care o am in randul opiniei publice si colegilor mei din PNL sa pot contribui la aceasta dezbatere. Alte speculatii legate de alegeri, functii s.a.m.d. nu am sa doresc sa le comentez dintr-un motiv simplu: duminica avem alegeri, eu imi doresc ca PNL sa obtina un scor cat mai bun la aceste alegeri si nu vreau ca declaratiile mele sa fie rastalmacite, sa fie considerate ca aducand cel mai mic prejudiciu PNL. Vreau ca reinscrierea mea in PNL sa fie un semnal pozitiv catre electorat care sa capete incredere sa voteze PNL la aceste alegeri. De luni incolo se poate discuta orice subiect."

UPDATE 13:55 Crin Antonescu spune ca nu ia in serios cererea lui Tariceanu de revenire in PNL. ”Nu sunt presedinte la Satu Mare, toata problema cu aventurile din ce in ce mai ridicole ale domnului Tariceanu e cu totul secundara”, a spus Antonescu, citat de Mediafax. Liderul PNL a precizat ca prioritatea sa e motiunea de cenzura de azi iar abia apoi poate discuta despre ”tot felul de membri fugari, intorsi etc”.

Intrebat daca in acest moment Tariceanu e sau nu membru PNL in acest moment, Antonescu a comentat: ”Atunci cand ai fost presedintele unui mare partid, atunci cand ai fost prim-ministru, cand esti presedinte al Senatului si nu este clar despre tine daca esti sau nu membru al unui partid politic si al carui partid esti, asta este o dovada ca ai ajuns intr-o situatie in care ar trebui sa te retragi din politica”. 

UPDATE 13:30 Presedintele interimar al PNL Satu Mare, Vlad Enatescu a confirmat printr-un comunicat remis Mediafax ca nu e de acord cu revenirea lui Tariceanu. "Nu am invitat si nu accept primirea lui Calin Popescu-Tariceanu in organizatia noastra. Mentionez ca aici sunt probleme foarte mari din cauza diversiunii", se arata in comunicat. 

UPDATE 13:15 Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a spus insa pentru Gandul ca organizatia judeteana a partidului nu si-a dat acordul pentru reinscrierea lui Tariceanu. "Pe domnul Tariceanu l-or fi invitat apropiatii din PSD. Presedintele interimar PNL Satu Mare spune foarte clar ca nu l-a invitat pe domnul Tariceanu si nici nu sustine acest aspect. Revenirea lui Tariceanu este o diversiune. Daca organizatia judeteana nu este de acord, domnul Tariceanu nu se poate intoarce", a declarat Pocora. 

Un alt scenariu propus de liderii PNL este ca reinscrierea lui Tariceanu in PNL e o diversiune prin care PSD ar incerca sa scape de motiunea de cenzura propusa de liberali. Motiunea a fost citita azi in Parlament si va fi dezbatuta pe 26 mai.

Mie nu mi-e frica de un Congres, dar nu avem nevoie de un fugar decazut, de o sluga a PSD sa ne faca Congres la PNL”, a comentat si Crin Antonescu.

Calin Popescu Tariceanu se intoarce in partidul pe care l-a condus pana in 2009. Anuntul a fost facut chiar de fostul premier, care a declarat, conform Mediafax, ca a a acceptat propunerea PNL Satu Mare de a reveni in partid.

Am spus mereu ca sunt dispus sa revin in PNL, demisia a fost un gest extrem de protest, doresc un scor cat mai bun PNL, accept invitatia de a reveni in PNL”, este cea mai recenta postare de pe pagina de Facebook a lui Tariceanu, un citat din declaratia data de omul politic la Satu Mare. Stirea a fost confirmata si de liderul Consiliului Judetean Satu Mare.

Tariceanu nu a vrut sa comenteze posibilitatea ca el sa-i conteste sefia partidului lui Crin Antonescu. Acesta a promis ca isi da demisia daca PNL nu obtine 20% din voturi la alegerile europarlamentare din 25 mai.

Liderul PNL Crin Antonescu, aflat la Bucuresti a fost rugat sa comenteze stirea. Potrivit Mediafax, Antonescu a spus nu stie, dar ca nu este exclus, „pentru ca exista foarte multi oameni care in aceste zile se inscriu in PNL”.

Antonescu - PNL
Antonescu a mai precizat ca la Stalina a existat o situatie asemenatoare cu cea a lui Tariceanu. "Exista un caz si la Slatina, un om care a plecat acum trei luni, si-a dat seama ca a luat-o pe cai gresite si s-a reinscris acum, mi-a spus domnul Gigel Stirbu. Deci sunt foarte multi oameni care se reinscriu", a precizat liderul PNL, citat de Mediafax.

Ludovic Orban a comentat si el revenirea fostului sau sef de partid pentru Gandul "Nu pot sa uit ca in ultimele doua luni si jumatate, cetateanul care doreste sa se inscrie azi in PNL nu numai ca nu a fost alaturi de noi, ci a fost in tabara PSD. Pentru mine este complet nesemnificativ", a spus Orban.

Tariceanu a demisionat din partid in 26 februarie anul acesta si o zi mai tarziu a anuntat ca isi face o noua formatiune politica, „Partidul Reformator Liberal”, dar si ca e interesat sa candideze la presedintie. In martie, Tariceanu a fost ales la conducerea Senatului.

Tariceanu vs Antonescu: schimburi de replici
In cele nici trei luni in care Tariceanu a fost plecat din PNL, el a avut mai multe schimburi de replici cu liderul actual al partidului, Crin Antonescu.

- Imediat dupa anuntul demisiei lui Tariceanu din partid, Crin Antonescu a tinut o conferinta de presa in care l-a descris pe fostul sau coleg drept “Client aspirant la premier”. „Tariceanu m-a sunat din biroul lui Ponta. A fost o situatie atat de stanjenitoare incat i-am spus lui Tariceanu sa ma scoata din ea. O asemenea situatie de jena nu am parcurs de 24 de ani de cand fac politica”, a mai spus atunci Antnescu.

- La nici 24 de ore dupa ce Tariceanu si-a dat demisia si a anuntat ca-si face propria formatiune politica, “un proiect liberal autentic”, Antonescu a declarat ca “acest partid nu va avea niciun rol”.

- In martie, dupa ce Tariceanu a fost ales presedinte al Senatului cu votul PSD, PC si UDMR, Crin Antonescu a comentat: “Este probabil cea mai rusinoasa atitudine a unui fost presedinte al PNL. PNL a avut multi presedinti, unii dintre ei au murit in puscariile comuniste, altii dintre ei, chiar daca au parasit partidul - vezi Stoica, Stolojan - parca totusi nu au fost in situatia atat de jenanta incat sa ajunga la mana si la usa PSD”.

- La inceputul lunii mai, Tariceanu a prezentat o “scrisoare deschisa catre liberali”, prin care cerea revenirea acestora in guvern in formula USL si sustinea organizarea unui Congres extraordinar al partidului dupa europarlamentare. "Nu are nicio calitate sa vorbeasca despre un Congres si nu ma intereseaza ce spune el", i-a replicat Antonescu.  

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Premierul este acuzat de coruptie si ipocrizie
PNL a depus o motiune de cenzura impotriva Guvernului Ponta. Premierul este acuzat de coruptie si ipocrizie

Vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu a declarat marti ca a depus motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ponta, semnata de parlamentari PNL, PDL, PPDD si PMP, la conducerea celor doua Camere ale Parlamentului.

Pe Crin Antonescu nu il intereseaza
Pe Crin Antonescu nu il intereseaza "ce spune" Calin Popescu Tariceanu in scrisoarea deschisa catre liberali

Liderul liberal Crin Antonescu considera ca fostul presedinte al PNL Calin Popescu Tariceanu nu are nicio calitate sa vorbeasca despre eventualitatea organizarii unui Congres Extraordinar dupa alegerile din 25 mai.

Crin Antonescu: Tariceanu este o amintire rusinoasa a PNL
Crin Antonescu: Tariceanu este o amintire rusinoasa a PNL

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca votul din Senat, in cazul alegerii presedintelui acestei Camere, a aratat seriozitatea liberalilor, care nu i-au acordat votul lui Calin Popescu Tariceanu.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.