Mormintelor eroilor căzuți în al Doilea Război Mondial au fost curățate de militari, împreună cu zeci de elevi din Arad.

Pietrele funerare au fost pregătite pentru Ziua Independenței de Stat a României, sărbătorită în fiecare an, pe 9 mai. Pentru tineri a fost și o lectie de istorie.

Elevi din clasele a noua și a zecea, de la Liceul Vasile Goldiș din Arad, și-au dat întâlnire de dimineață cu militarii Batalionului 191 Infanterie din Cetatea Aradului.

Ce au spus elevii

Împreună au primenit aproape 900 de pietre funerare care comemorează soldații căzuți în timpul ultimei conflagrații mondiale.

Elevă: „Am avut grijă să curățăm mormintele eroilor căzuți la datorie pentru a-și apăra patria.”

Elev: „Nu ar trebui să uităm ce s-a întâmplat și nu numai acum cu ocazia zilei eroilor, ci în fiecare zi din an.”

În ce a constat acțiunea

Parcela eroilor din cimitirul arădean a fost amenajată în 1950. Pe fiecare piatră funerară sunt scrise numele și gradul celor căzuți la datorie.

Sublocotenent Octavian Corbei, Batalionul 191 Infanterie Arad: „Acțiunea a constat atât in întreținerea spațiilor, îngrijirea mormintelor, precum și defrișarea spațiilor din jurul acestora”.

După ce pietrele funerare au fost primenite, tinerii au așezat flori la căpătâiul eroilor și au asistat apoi la o lecție de istorie, în aer liber.

Astfel de acțiuni au loc în fiecare an înainte de 9 mai, Ziua independenței României. Este data la care, în 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a țării noastre faţă de Imperiul Otoman.

CITEȘTE ȘI: Marea Britanie: Rusia a pierdut un sfert din trupele trimise în Ucraina, de la începutul războiului