Marea Britanie: Rusia a pierdut un sfert din trupele trimise în Ucraina, de la începutul războiului

Ultima actualizare: 03-05-2022 11:25
unitati militare armata Rusia
Getty

Mai mult de un sfert din unitățile militare ale Rusiei sunt acum incapabile de luptă în Ucraina și „unitățile de elită sunt cel mai rău afectate”, a spus Ministerul britanic de Externe.

Conform experțiilor de apărare ai Marii Britanii, Rusia ar fi trimis 65% din forțele de luptă terestre în Ucraina, adică 120 de grupuri tactice de batalion, a relatat Daily Mail.

Dintre acestea, 25% nu mai sunt adecvate în scopul de a lupta. Mai mult, pierderile suferite de unitățile cele mai puternice sunt mult mai mari și vor „necesite ani de zile” pentru a se reface, mai spun agenții britanici de inteligență.

Aceștia au spus: „La începutul conflictului, Rusia a dedicat peste 120 de grupuri tactice de batalion, aproximativ 65% din întreaga sa putere de luptă terestră. Este probabil ca peste un sfert dintre aceste unități să fie acum ineficiente pentru lupte.”

„Unele dintre unitățile cele mai de elită, inclusiv Forțele aeriene VDV, au suferit cele mai mari niveluri de slăbire. Va dura probabil ani de zile pentru ca Rusia să reconstituie aceste forțe,” au mai spus specialiștii militari britanici.

Ce a spus un oficial european în aprilie

La începutul lunii aprilie, un oficial militar european a avertizat și el că aproximativ un sfert din forțele ruse utilizate în invazia Ucrainei sunt „efectiv inoperabile”, în urma pierderilor grele, a logisticii și susținerii slabe.

După șase săptămâni de război, aproximativ 29 dintre acestea au fost scoase din funcțiune, a spus a mai spus oficialul.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut pe scurt că Rusia a suferit pierderi „semnificative” ale trupelor sale în Ucraina, numind-o „o tragedie uriașă” pentru țară, într-un interviu pentru Sky News.

Întrebat dacă retragerea trupelor ruse din regiunea Kiev ar putea fi privită drept „o umilință” pentru Kremlin, Peskov a spus că folosirea acestor cuvinte ar fi „o înțelegere greșită a situației”.

„Avem pierderi semnificative de trupe și este o tragedie uriașă pentru noi”, a recunoscut Peskov, înainte de a susține că motivul retragerii Rusiei din regiunile Kiev și Cernihiv a fost „un act de bunăvoință în timpul negocierilor dintre delegațiile ucrainene și ruse”.

Ce spuneau estimările în martie

În martie, tabloidul rus Komsomolskaya Pravda, cunoscut ca fiind pro-Putin, a raportat că bilanțul solaților ruși morți era atunci de 9.861 - mult mai mare decât cifrele oficiale de la Kremlin.

Cifra, care a fost atribuită Ministerului Apărării și ulterior retrasă de ziar – care a susținut că i-a fost piratat site-ul - nu a fost confirmată de Kremlin.

Oficialii americani și NATO au estimat în martie că victimele rusești variau între 3.000 și 10.000. Oficialii ucraineni au susținut că bilanțul era și mai mare.

CITEȘTE ȘI: Rusia a lansat o navă spațială militară secretă în jurul Pământului, care ar ajuta-o în războiul din Ucraina. VIDEO

O nouă amenințare nucleară a propagandei de la Moscova. „Marea Britanie ar fi scufundată în adâncurile oceanului”

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO