Verdictul in "Dosarul Transferurilor", amanat pentru 25 februarie. Noul Cod Penal l-a scapat de acuzatii pe Mihai Stoica

×
Codul embed a fost copiat

Managerul Stelei, Mihai Stoica, a scapat de acuzatiile grele din dosarul transferurilor. Toate faptele de care era acuzat s-au prescris. Vestea a venit luni, de la Curtea de Apel, acolo unde greii din fotbal au avut termenul final.

UPDATE 19:00 Curtea de Apel Bucuresti a finalizat, luni, audierile in cazul celor opt oameni de fotbal inculpati in Dosarul Transferurilor, Victor si Ioan Becali, George Copos, Gheorghe Popescu, Gheorghe Netoiu, Jean Padureanu, Mihai Stoica si Cristian Borcea, stabilind sa dea o decizie in data de 25 februarie.

Procurorul a aratat la finalul sedintei ca "este cea mai nefericită intervenție a noului Cod Penal, toate faptele sunt prescrise. Ma mir ca nu a cerut continuarea procesului penal".

Se referea la situatia lui Mihai Stoica, singurul care nu a dorit continuarea procesului penal, in dosarul intocmit de procurorii DNA inca din 2008.

Managerul era acuzat de inselaciune in cazul transferului fotbalistului Iulian Arhire - de la Otelul Galati - la un club din strainatate.

Citește și
George Copos
Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos: "Orice verdict ar fi fost, l-as fi respectat"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Insa odata cu intrarea in vigoare a noului cod penal, Mihai Stoica nu mai poate fi acuzat de inselaciune, pentru ca transferul a avut loc in urma cu mai bine de 13 ani

UPDATE 16:29 Procurorul a solicitat in concluziile finale formulate la termenul de luni al Dosarului Transferurilor pedepse de inchisoare cu executare pentru fratii Ioan si Victor Becali, George Copos si Cristian Borcea, in cazul lui Mihai Stoica precizand ca faptele s-au prescris conform noului Cod Penal.

Pentru inculpatii Gheorghe Popescu, Jean Padureanu si Gheorghe Netoiu, procurorul a cerut inchisoare cu suspendare.

Concluziile procurorului au fost urmatoarele:

George Copos - pedeapsa de inchisoare cu executare pentru o perioada de la 1 la 5 ani;

Jean Padureanu - pedeapsa de trei ani cu suspendare, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Mihai Stoica - in cazul sau faptele incriminate sunt prescrise conform noului Cod Penal (intrat in vigoare la 1 februarie);

Cristian Borcea - pedeapsa cu executare de sapte ani, asa cum a decis anterior Curtea de Apel ;

Ioan Becali - pedeapsa cu executare de opt ani, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Victor Becali - sapte ani cu executare, asa cum a decis anterior Curtea de Apel;

Gheorghe Netoiu - aceeasi pedeapsa stabilita de Curtea de Apel, trei ani cu suspendare;

Gheoghe Popescu - s-a solicitat pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, la fel ca in precedenta solutie a Curtii de Apel

Curtea de Apel Bucuresti a dat initial pedepse cumulate de 40 de ani pentru cei 8 oameni de fotbal implicati in proces. Dosarul insa a fost trimis spre rejudecare, dupa ce sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema.

Cititi pe www.sport.ro despre marea noutate in urma rejudecarii: o declaratie care ar putea atarna greu impotriva lui Mihai Stoica.

La termenul din 29 ianuarie 2014 au fost audiati patru dintre cei opt oameni de fotbal inculpati in dosarului transferurilor: Jean Padureanu, Mihai Stoica, Ioan Becali si Cristian Borcea. Curtea de Apel Bucuresti a stabilit la final un nou termen pentru 10 februarie, la ora 13.00. Astfel, noul termen in dosarul transferurilor are loc dupa data de 1 februarie, cand a intrat in vigoare noul Cod Penal, care prevede pedepse mai blande pentru anumite infractiuni.

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, iar DNA a cerut condamnare

Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori, respectiv Ioan si Victor Becali, George Copos, Mihai Stoica, Jean Padureanu, Cristi Borcea, Gigi Netoiu si Gheorghe Popescu.

Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie 2012 a dispus pedepse intre 3 si opt ani de inchisoare cu suspendare sau cu executare.

Ioan Becali a fost condamnat atunci la opt ani de inchisoare cu executare, Victor Becali si Cristi Borcea au primit cate sapte ani de inchisoare cu executare, George Copos - cinci ani de inchisoare cu executare, Mihai Stoica - patru ani cu executare, iar Jean Padureanu, Gheorghe Popescu si Gigi Netoiu - cate trei ani de inchisoare cu suspendare.

Sentinta a fost atacata cu recurs la instanta suprema, care a decis definitiv sa retrimita dosarul pentru rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Ce spun acuzatii

In declaratiile pe care le-a facut in fata instantei, Cristian Borcea a explicat ca gruparea Dinamo era la inceputul anilor 2000 societate non-profit si principala sursa pentru acoperirea bugetului era din vanzarea jucatorilor. In consecinta, clubul vindea jucatori atat cluburilor, cat si altor firme cum erau cele olandeze. Borcea a declarat ca nu se considera vinovat si ca sumele de transfer le stabilea Consiliul de Administratie si Consiliul Director ale clubului.

Prezent pentru prima oara la un termen in dosarul transferurilor dupa aproximativ un an, fostul presedinte executiv al clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a afirmat in fata instantei ca nu poate oferi detalii amanuntite privind transferurile pentru care este acuzat, din cauza starii sale precare de sanatate si din cauza ca faptele s-au petrecut in urma cu mai multi ani.

Fostul agent Ioan Becali a explicat instantei ca, fara implicarea firmelor olandeze, multe dintre transferurile din acest dosar nu s-ar fi putut realiza. Victor Becali nu a fost prezent pe 29 ianuarie la Curtea de Apel Bucuresti, avocatul impresarului anuntand ca acesta se afla in Italia pentru rezolvarea unor probleme medicale. Avocatul lui Victor Becali a explicat completului de judecata ca impresarul nu a putut veni deoarece a avut o problema de sanatate (colica abdominala) si se afla la Milano, el fiind sub supravegherea medicilor, care vor decide daca este necesara o intervetie chirurgicala. Acesta a fost primul termen din Dosarul Transferurilor la care Victor Becali a lipsit.

Ioan Becali a declarat, inainte de a intra in sala, la termenul de luni al Dosarului Transferurilor, de la Curtea de Apel Bucuresti, ca pentru el nu conteaza prescriptia faptelor, ci nevinovatia sa, pe care o va dovedi. Intrebat daca aparatorii sai vor cere continuarea procesului penal, Ioan Becali a raspuns:

"Nu stiu de ce ma intrebati chestiile astea, nu conteaza prescriptie, neprescriptie. Conteaza nevinovatia mea si asta o voi dovedi", a spus Becali.

Unele fapte din acest dosar ar putea fi prescrise, potrivit noului Cod Penal, care a intrat in vingoare la 1 februarie.

George Copos sustine ca nu-l intereseaza prescriptia

George Copos a declarat, luni, la Curtea de Apel Bucuresti, unde se judeca un nou termen in Dosarul Transferurilor, ca aparatorii sai vor solicita instantei continuarea procesului penal, el nefiind interesat de prescriptia faptelor.

"Pe mine nu ma intereseaza prescriptia. Am stat mult de vorba cu avocatii si vom cere continuarea procesului penal pentru ca stim ca nu am savarsit nicio fapta care ne priveste pe noi, cei de la Rapid, legata de transferurile lui Cristian Dulca si Florin Bratu. Vom cere continuarea procesului pentru ca sunt nevinovat. Am foarte mare incredere in completul de judecata si sper sa terminam odata. Dar sapte ani de zile presa a facut o presiune fantastica si asupra noastra si asupra justitiei, ceea ce nu este corect. Am probat cu documente contabile ca nu avem nicio vina si ca s-a facut o omisiune la Parchet. Nu sunt suparat pentru asta, se intampla in viata asta, dar este neplacut. Cei de la Inalta Curte au fost corecti", a declarat Copos, la sosirea la Curtea de Apel.

Unele fapte din acest dosar ar putea fi prescrise, potrivit noului Cod Penal, care a intrat in vigoare la 1 februarie.

Acuzatiile procurorilor anticoruptie

Conform rechizitoriului DNA, in cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucuresti, in perioada 1999-2005, inculpatii Borcea Cristian, Becali Ioan si Becali Victor ar fi diminuat sumele de transfer ale jucatorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan si Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, cum stabileau legislatia in vigoare si regulamentele sportive.

Diferenta insusita ar fi fost virata unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau detinute de un avocat olandez. Acesta, dupa ce-si retinea un comision de 2% din fiecare suma de transfer sustrasa, vira banii in conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA si Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore.

Ulterior, aceleasi sume de bani erau trimise la diverse banci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elvetia), iar de aici, din contul personal al inculpatului Becali Ioan, au fost transferati in conturile apartinand inculpatului Becali Victor din Romania. Acesta din urma ar fi efectuat retrageri in numerar din aceste conturi in cuantum de 4,5 milioane euro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Dosarul Transferurilor, in care sunt judecati Copos si Borcea, va fi reluat peste o luna
Dosarul Transferurilor, in care sunt judecati Copos si Borcea, va fi reluat peste o luna

Procesul celor mai importanti oameni din fotbalul romanesc, judecati pentru afaceri murdare cu fotbalisti de top, se va relua peste o luna la Curtea de Apel.

Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos:
Dosarul transferurilor, reactiile inculpatilor. Copos: "Orice verdict ar fi fost, l-as fi respectat"

Fostul presedinte al Gloriei Bistrita, Jean Padureanu, a declarat, luni, ca are incredere in justitie "suta la suta", subliniind ca este nevinovat si ca este convins ca "in finalul finalurilor acest lucru se va demonstra".

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.