Sonda chineză decolează de pe Lună cu eşantioane din partea ascunsă
Modulul de ascensiune al sondei chineze Chang'e 6 a decolat cu succes marţi de pe suprafaţa Lunii, transportând mostre de pe partea ascunsă, o premieră, a informat agenţia naţională de ştiri Xinhua, preluată de AFP.
Modulul de ascensiune al "sondei chineze Chang'e-6 a decolat de pe suprafaţa lunară marţi dimineaţă transportând eşantioane colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o realizare fără precedent în istoria explorării umane a Lunii", a indicat Xinhua. citând Administraţia Spaţială Chineză.
Chang'e 6 a aselenizat duminică în imensul bazin Polul Sud - Aitken, unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar, situat pe partea îndepărtată a Lunii, potrivit administraţiei spaţiale.
Misiunea sondei, cu o durată prevăzută de 53 de zile, a început pe 3 mai, în special cu scopul de preleva mostre. Pentru a face acest lucru, a folosit dispozitivul de forare pentru a prevala probe de sub suprafaţă, precum şi braţul robotic pentru a prinde materialul, direct pe suprafaţă în acest caz.
După colectarea cu succes a probelor, "un drapel naţional chinez purtat de lander a fost instalat pentru prima dată pe partea îndepărtată a Lunii", a raportat Xinhua.
Oamenii de ştiinţă cred că partea întunecată a Lunii - numită aşa pentru că este invizibilă de pe Pământ şi nu pentru că nu captează niciodată razele Soarelui - este foarte promiţătoare pentru cercetare, deoarece craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe partea apropiată şi vizibilă.
Probele colectate de pe partea îndepărtată ar putea oferi o mai bună înţelegere a modului în care s-a format satelitul natural al Pământului.