De vineri intră în vigoare reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant

×

De vineri intră în vigoare reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant, pentru o perioadă de trei luni.

Este însă alegerea benzinăriilor dacă vor scădea sau nu prețurile. Ministrul Energiei speră, totuși, că vom vedea ieftiniri la majoritatea pompelor. Reducerea ar trebui să fie afișată, atât la intrarea în benzinării, cât și pe bonul fiscal.

Cu o zi înainte de aplicarea reducerii, în Capitală, de pildă, un litru de benzină standard costă între 8,56 lei și 8,71 lei, iar unul de motorină ajungea la 9,3 lei.

Fără să poată obliga lanțurile de benzinării să reducă prețurile, guvernul speră că de mâine va fi aplicată reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant. Măsura, adoptată prin ordonanță, este în vigoare pe o perioadă de trei luni.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „25 de bani vor fi suportați de la bugetul de stat și 25 de bani va fi o reducere pe care voluntar o vor aplica lanțurile de benzinării în cazul în care vor să ia această reducere de la stat. Ordonanța intră în vigoare la noapte”.

Mecanismul ieftinirii litrului de carburant cu 50 de bani

 

Trebuie precizat, însă, că cei 25 de bani suportați de stat sunt de fapt taxe de care ar fi scutite companiile care sunt de acord să pună alți 25 de bani de la ele. În cazul în care nu o vor face, nu va apărea pe bon nicio ieftinire.

La Ministerul Finanțelor, calculele sunt făcute: măsura costă bugetul 800 de milioane de lei.

Mihai Diaconu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor: „Scăderea consumului ar fi dus la niște încasări mai mici, pe partea de accize. Noi credem, în principiu, că se vor compensa, măsura va ajuta economia”.

Taxele cântăresc mult în prețul total - accizele și TVA înseamnă cam 35-40% din ce plătim la pompă. Conform unei analize a autorităților făcută pe prețurile de la începutul lunii iunie, pentru benzină standard, prețul mediu a fost de 8 lei și 53 de bani. Din el, 5 lei și 28 de bani reprezintă prețul carburantului, iar restul sunt accize și TVA - adică peste 3 lei. Iar pentru motorină, din 9 lei - preț total, 3 lei și 15 bani sunt accize și TVA.

Războiul și lucrările din agricultură au scumpit motorina mult peste benzină, deși în anii trecuți era invers.

Consumul de motorină în România este de 6,2 milioane de tone, de trei ori și jumătate mai mult decât cel de benzină. Suntem însă dependenți de importurile de motorină, pentru că nu producem pe măsura necesarului.

Autoritățile susțin că vor fi cu ochii pe prețuri și că acolo unde vor fi majorări nejustificate vor aplica sancțiuni conform ordonanței antispeculă. Asta înseamnă amenzi de până la cinci sute de mii de lei.

Ce prevede OUG de reducere a prețului la carburanți:

Art. I. – (1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

(2) Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Art. II. - (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.

(2) Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici prevăzuți la art. I alin. (1) într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune la organul fiscal competent din cadrul ANAF, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de compensare.

Citește și...
Accident între două mașini și o motocicletă, pe DN 71. Motociclistul este rănit grav
Accident între două mașini și o motocicletă, pe DN 71. Motociclistul este rănit grav

O coliziune între două maşini şi un motociclist a avut loc vineri seara pe DN 71 Bucureşti-Târgovişte, traficul fiind blocat în zona accidentului, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Ziua Mondială a Fotografiei. Când și unde au fost produse primele aparate. Trucuri pentru cele mai bune poze. GALERIE FOTO
Ziua Mondială a Fotografiei. Când și unde au fost produse primele aparate. Trucuri pentru cele mai bune poze. GALERIE FOTO

Este Ziua Mondială a Fotografiei și poate cea mai bună ocazie să privim miile de poze pe care fiecare dintre noi le avem în telefon.

Steagurile salvamarilor de pe litoralul românesc. Ce semnificație are fiecare culoare și când să nu intri în apă
Steagurile salvamarilor de pe litoralul românesc. Ce semnificație are fiecare culoare și când să nu intri în apă

Atunci când suntem la mare și vrem să intrăm în apă trebuie să fim foarte atenți la culoarea pe care o are steagul ridicat de către salvamari.

Recomandări
Grevă la TAROM. Sute de angajați au salariul minim, în timp ce piloții și directorii câștigă peste 33.000 lei/lună
Grevă la TAROM. Sute de angajați au salariul minim, în timp ce piloții și directorii câștigă peste 33.000 lei/lună

Vacanța multor români ar putea fi dată peste cap, dacă au bilete de avion la TAROM în următoarea perioadă. Nemulțumiți de salarii, angajații companiei se pregătesc de grevă.

Victimele lui Eugen Sabău cer instanțelor să-i anuleze eutanasierea. Cazul românului este fără precedent în Europa
Victimele lui Eugen Sabău cer instanțelor să-i anuleze eutanasierea. Cazul românului este fără precedent în Europa

Victimele românului care și-a împușcat colegii de muncă în Spania și urmează să fie eutanasiat peste patru zile, au cerut instanțelor să-i anuleze sfârșitul programat.  

Pedepsele primite de două inspectoare ANAF după ce au cerut și primit mită de la proprietara unui salon
Pedepsele primite de două inspectoare ANAF după ce au cerut și primit mită de la proprietara unui salon

Două inspectoare de la Direcția de Antifraudă Fiscală din Capitală și-ar putea petrece următorii ani în spatele gratiilor.