Peștele contaminat din România, spălat cu înălbitor dacă putrezea. Șapte persoane reținute


Ultimul update: Miercuri 15 Mai 2019 19:58
Data publicarii: Miercuri 15 Mai 2019 18:13
Categorie: Stiri actuale

Suspecții care aduceau pește contaminat cu plumb și mercur în România îl spălau cu înălbitor, dacă intra în putrefacție, înaintea exportului. Descoperirea oribilă a fost făcută de polițiștii din Spania.

Ei au reținut șapte indivizi în cea mai amplă operaţiune europeană de combatere a braconajului piscicol şi comercializare ilegală a unor alimente improprii consumului.

Şi anchetatorii români au început urmărirea penală, printre altele, pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. 32 de persoane vor fi audiate.

Poliţiştii spanioli au anunţat că în urma informaţiilor primite prin Europol au identificat 3 grupuri de braconieri care acţionau pe teritoriul Spaniei în Zaragoza, Huesca şi Lerida. Investigaţiile începute în noiembrie 2018 au scos la iveală că suspecţii pescuiau în râuri poluate crap, anghila şi somn, apoi vindeau peştele în România. Spaniolii spun că membrii grupării,

"Au arătat dispreţ absolut faţă de sănătatea consumatorilor şi faţă de posibilele efecte adverse pe care le poate genera peştele consumat în stare avansată de degradare; pentru a ascunde aceste lucruri, spălau peştele cu înălbitor ca să-şi piardă mirosul de putrefacţie."

Marți au fost efectuate mai multe percheziţii simultan în România, Spania, Franţa şi Italia. În urma lor, agenţii spanioli au confiscat 4 tone de somn pe care l-au incinerat imediat.

Poliţiştii români au făcut şi ei 115 percheziţii în 14 judeţe din ţară. Au retras de la vânzare şi au distrus aproape 6 tone de peşte şi produse din pește considerate improprii consumului.

Din casele suspecților, anchetatorii au ridicat bani, arme albe, unelte de pescuit interzise, ștampile şi acte fiscale. Reprezentanţii DSV au dat în total amenzi de 73.000 de lei pentru nerespectarea legislaţiei.

Ce spun reprezentanții ANSVSA

Reprezentanţii ANSVSA spun că acolo unde actele nu au demonstrat clar provenienţă, tot peştele a fost confiscat şi distrus imediat. Probe au ridicat doar dintr-un singur depozit din Vâlcea, pe care le vor analiza în laborator ca să stabilească dacă marfa existentă este sau nu contaminată cu metale grele.

Procuror Constanța: "Structurile teritoriale, personal nu prea am înţeles de ce acţionează aşa... acţionează aşa cum au acţionat. De cele mai multe ori, fără nici o verificare - peștele e bun. Mă întreb dacă nu cumva i-ar place să-i fac o saramură maică-sii. Oameni care declara fără să ştie despre ce vorbesc. Răspunsul este "Da, peştele a fost verificat", nu are nici o legătură cu gradul de sănătate pentru a putea fi prezentat populaţiei, pentru consum. Dar pornim de la începuturi: de unde l-ai pescuit? În zone în care este interzis pescuitul. Cum l-ai transportat, în ce condiţii?!"

Anchetatorii au descoperit şi diferite puncte de prelucrare a peştelui amenajate în garaje. Marfă contaminată era transformată în semipreparate care erau vândute apoi în supermarketuri.

Mafia peştelui contaminat cu metale grele a fost prezentată anul trecut şi într-o anchetă "România, te iubesc". Mai mulţi romani au fost filmaţi în timp ce prindeau noaptea ilegal pește din râuri poluate din Italia, pe care îl vindeau în pieţele şi magazinele din România.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO