Scandal in justitie. Parchetul General a deschis un dosar penal dupa inregistrarile lui Sebastian Ghita cu Traian Basescu

Traian Basescu

Parchetul General anunta ca la Sectia de urmarire penala si criminalistica a fost inregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informatiilor facute publice prin materialul audio difuzat pe un post de televiziune.

Este vorba despre Romania TV, unde a fost redat un dialog intre fostul presedinte Traian Basescu si o alta persoana privind cauze judiciare.

Inregistrarea a fost prezentata de fostul deputat Sebastian Ghita, care in prezent este cautat de autoritati.

Conform Agerpres, presedintele PMP, Traian Basescu, a declarat miercuri ca inregistrarile prezentate de Sebastian Ghita sunt reale, dar editate de autor. "Autorul a procedat la editarea inregistrarilor, ceea ce este de natura a crea unele confuzii", a afirmat fostul sef al statului.

El a precizat ca nu s-a intalnit "niciodata" cu judecatoarea Camelia Bogdan si nici nu a discutat cu aceasta despre dosarul Voiculescu.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: "Gresit, domnule presedinte! Anuntarea desemnarii premierului nu se poate face printr-un simplu comunicat"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Afirmatiile mele sunt legate de informatii primite de la structurile specializate si nu de la procurori sau judecatori, cu care nu am discutat niciodata dosarul ICA (Voiculescu). Inca inainte de terminarea mandatului si, in mod deosebit, dupa terminarea acestuia, am vorbit frecvent in spatiul public, dar si in intalniri private, exemplificand ceea ce eu consideram a fi abuzuri cu elemente din dosare pe care le cunosteam. In acelasi timp, am vorbit, ori de cate ori am avut ocazia, despre nevoia punerii sub control real de catre Parlament a activitatii serviciilor de informatii si, in mod deosebit, a SRI", a completat Basescu.

Sebastian Ghita a prezentat, marti, o inregistrare audio care contine un dialog ce ar fi fost purtat de Basescu cu un interlocutor - fostul presedinte afirmand ca ar avea inregistrari cu Florian Coldea, Laura Codruta Kovesi si Camelia Bogdan.

Potrivit inregistrarii prezentate de Ghita, cel care ar fi Traian Basescu vorbeste despre "stat mafiot" si declara, raspunzand unei intrebari privind dosarul Voiculescu:

"Sa-i vezi cand vorbeau a doua zi dupa condamnare, care cum le-o spusese cu trei zile inainte, s-a implinit. Cum imi spunea: Maine il luam pe Mustata si intra Camelia Bogdan. Sa-i vezi dupa o zi cand spuneau: Am vorbit cu Bogdan si a spus ca daca aveam codul penal ii dadea 20 de ani, a putut sa-i dea doar zece. Pe urma trage concluziile Coldea, stii. Sa-l vezi ce spectaculos e Coldea cand trage concluzii. (...) Camelia Bogdan (...) a intrat judecator in dosarul ginerelui. Un judecator care duce dosarul de un an este schimbat si la ultimul termen a intrat Camelia Bogdan. Pai ba, Bogdan, eu te stiu cine esti!".

Judecatoarea Camelia Bogdan: Inregistrarile sunt un atac impotriva statului de drept

Judecatoarea Camelia Bogdan a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ca afirmatiile din inregistrarile prezentate de fostul deputat Sebastian Ghita sunt "un atac impotriva statului de drept, in esenta" si ca a formulat o cerere de aparare a reputatiei, rezervandu-si, de asemenea, dreptul de a actiona in justitie.

"Cel mai grav mi se pare ca sub paravanul libertatii de expresie se vehiculeaza ideea ca in Justitie se aranjeaza dosare si ca exista magistrati executanti. in ceea ce ma priveste, am formulat o cerere de aparare a reputatiei si consider ca incumba CSM-ului, Inspectiei Judiciare, CNA-ului si organelor de urmarire penala sa puna capat acestui atac fara precedent la Justitie... este un atac impotriva statului de drept, in esenta", a precizat Camelia Bogdan.

Ea a negat faptul ca a avut vreo intalnire cu fostul presedinte Traian Basescu si a spus ca nu i s-a cerut niciodata pronuntarea vreunei solutii in dosare.

"Nu a avut loc niciodata o astfel de intrevedere intre mine si domnul fost Presedinte al Romaniei si ca un judecator care in schimbul unei promisiuni de promovare intr-o functie de executie pronunta o solutie de condamnare savarseste in concurs infractiunile de luare de mita, care se pedepseste cu pana la 7 ani inchisoare, si represiune nedreapta, care se pedepseste cu pana la 10 ani inchisoare... mie nu mi s-a cerut niciodata in cariera mea de nimeni pronuntarea vreunei solutii in dosarele pe care le-am avut de solutionat si mi se pare de neconceput ideea in sine", a precizat Camelia Bogdan.

Aceasta a adaugat ca isi rezerva dreptul de a-l actiona in instanta pe Sebastian Ghita.

"Din cate inteleg, domnul presedinte Traian Basescu a dezmintit ca intrevederea din biroul dumnealui ar fi avut loc vreodata sau ca a avut loc vreo intrevedere intre mine si Domnia-Sa... Cum nu a avut loc nicio o astfel de intrevedere intre mine si domnul fost Presedinte al Romaniei, nici la Cotroceni si nici intr-un alt spatiu public sau privat, imi rezerv dreptul, pe cale de consecinta, sa formulez o actiune in justitie impotriva domnului Sebastian Ghita", a mai precizat Camelia Bogdan.

Judecatoarea considera ca si alte persoane ar trebui sa il traga la raspundere penala pe Sebastian Ghita si ca "va reflecta" asupra deciziei in ceea ce o priveste.

"Consider insa ca mai sunt si alte persoane indreptatite sa solicite tragerea la raspundere penala a acestuia pentru vehicularea ideii ca in biroul unui presedinte al unui stat membru al Uniunii Europene se pot comite infractiuni. Nu consider ca atacurile domnului Sebastian Ghita vizeaza persoana mea. In plus, in eventualitatea in care as alege cadrul unui proces civil, ar trebui sa i se asigure prezenta la un posibil interogatoriu pe care imi rezerv dreptul sa-l solicit, demers care in prezent pare lipsit de utilitate, deoarece domnul Sebastian Ghita se sustrage de la judecata. Voi mai reflecta, pe cale de consecinta, asupra celei de-a doua chestiuni", a conchis judecatoarea Camelia Bogdan.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna: "Asa ceva nicaieri in lume nu se intampla"

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, miercuri, in legatura cu inregistrarile facute publice de fostul deputat Sebastian Ghita, ca "asa ceva nicaieri in lume nu se intampla".

"Le-am urmarit si nu as dori sa fac niciun fel de alt comentariu in afara de faptul ca asa ceva nicaieri in lume nu se intampla", a declarat Raluca Pruna la iesirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Fostul deputat Sebastian Ghita nu s-a prezentat nici marti la Politie, unde trebuia sa semneze pentru controlul judiciar
Fostul deputat Sebastian Ghita nu s-a prezentat nici marti la Politie, unde trebuia sa semneze pentru controlul judiciar

Sebastian Ghita, care este disparut din 21 decembrie, nu s-a prezentat marti la IPJ Prahova, unde trebuia sa semneze in cadrul controlului judiciar impus in dosarul in care este cercetat pentru mai multe fapte de coruptie.

Traian Basescu:
Traian Basescu: "Gresit, domnule presedinte! Anuntarea desemnarii premierului nu se poate face printr-un simplu comunicat"

 Liderul PMP, Traian Basescu, il critica pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a anuntat desemnarea prim-ministrului ”printr-un simplu comunicat”.

In timp ce politia il cauta pe acasa, Sebastian Ghita da mesaje video:
In timp ce politia il cauta pe acasa, Sebastian Ghita da mesaje video: "Mi-au spus ca imi vor duce mama la DNA"

In timp ce autoritatile se dau de ceasul mortii incercand sa-l gaseasca pe Sebastian Ghita - dupa ce acesta a incalcat obligatiile controlului judiciar - fostul deputat transmite mesaje video prin intermediul televiziunii pe care o controleaza.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.