Sarmalele cu fructe de mare, inventia unui bucatar roman pentru ambasadorul Frantei. Cum sunt facute si ce ingrediente contin
Sarmale cu fructe de mare, paste cu ciorba de burta sau coliva cu Creme Brulee - asa a aratat joi meniul unui pranz inedit oferit de ambasadorul Frantei.
Evenimentul a avut loc cu ocazia serbarii gastronomiei, care incepe maine la Bucuresti. Timp de 3 zile, sunteti invitati sa gustati delicatesele pregatite de chefi veniti de la Paris, dar si sa participati la ateliere de gatit.
Cheful bucatariei ambasadei Frantei a creat pentru acest pranz inedit un meniu in oglinda: mancaruri romanesti versus mancaruri frantuzesti sau cele romanesti reinterpretate in stil frantuzesc.
In tabara romaneasca s-au regasit sarmale, un berbecut la protap, hamsii, branza si ceapa, pe cand pe mesele in stil frantuzesc au fost pregatite desigur platouri cu branza, dar si sarmale cu fructe de mare sau paste cu ciorba de burta.
Mihai Nemteanu, bucatar: "Cu o reductie din ciorba de burta ingrosata pana se face sos, cu smantana in ea. O interpretare italiene, numai ca facute in stil romanesc, cu burta de vita."
Mare iubitor al gastronomiei romanesti, ambasadorul Frantei s-a bucurat de mancarurile noastre. Mai greu i-a fost cu identificarea lor in limba romana.
S-a mandrit cu sarmalele facute de bucatarul sau, insa le-a preferat pe cele romanesti... mai ales ca aveau si mamaliga.
Francois Saint-Paul, ambasadorul Frantei: "Nu se poate sa traiesti in Romania daca nu iti place mamaliga."
Chef Andrei Tamas: “Spre deosebire de sarmaua clasica am folosit orez si fructe de mare: calamari, scoici saint jaques, creveti."
Altfel, francezii s-au aratat incantati de gustul mancarurilor noastre.
Dupa doar 10 minute de degustat, putem declara drept mancare castigatoare carnatii si carnea la garnita. Invitatii domnului ambasador au golit mult mai repede farfuriile romanesti decat pe cele frantuzesti.
Si desertul a fost gandit in acelasi stil nonconformist: coliva cu creme brulee sau tort de clatite.
Sarbatoarea gastronomiei tine pana duminica, cu ateliere de gatit, degustari de mancare, sampanie si vin.