Rujeola a făcut a 37-a victimă: un bebeluș de șase luni, care suferea de anemie

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
incubator

Un bebeluș de șase luni din județul Neamț a murit din cauza rujeolei. El suferea de anemie, fiind neeligibil pentru vaccinare. Acesta fiind cel de-al 37-lea caz înregistrat de la debutul epidemiei.

Potrivit specialiştilor, copilul suferea de anemie şi era neeligibil pentru vaccinare. De la debutul epidemiei, numărul de îmbolnăviri a ajuns la 12.279, informează News.ro.

 Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în ultima săptămână s-a mai confirmat un deces din cauza rujeolei.

Cele mai multe decese, respectiv nouă s-au înregistrat în judeţul Timiş unde sunt, de altfel, şi cele mai multe cazuri confirmate. S-au mai înregistrat şapte decese în Dolj, şase în Arad, trei în Caraş-Severin, două în Neamţ şi câte unul în Bihor, Braşov, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.

Potrivit CNSCBT, decesele s-au înregistrat la persoane cu vârste cuprinse între trei săptămâni şi 39 de ani, nevaccinate. Cincisprezece dintre persoanele care au murit nu aveau probleme de sănătate înainte de îmbolnăvirea cu rujeolă, restul având condiţii medicale preexistente – anemie, retard mintal, malnutriţie, pneumonie, tuberculoză, dar şi alte boli cronice.

Numarul total de cazuri confirmate cu rujeolă în Romania este 10.279, 11 fiind confirmate în ultima săptămână în patru judeţe şi în municipiul Bucuresti. S-au înregistrat cazuri de rujeola în 41 de judeţe, Tulcea fiind singurul judeţ fără niciun caz. Peste o mie de cazuri s-au înregistrat în judeţele Timiş, Arad şi Caraş-Severin.

Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO