Românii își pot lua adio de la site-urile cu filme piratate. Ce se va întâmpla în 2 ani
Furnizorii de internet ar putea fi obligaţi să blocheze în România site-urile care difuzează filme online piratate.
Măsura a fost prezentată, miercuri, de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, care susţine că aceste servicii funcţionează ilegal. Soluţia ar putea fi implementată în următorii 2 ani.
Cei de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor susţin că în acest moment românii se uită la filme pe site-uri pirat care, de regulă, au serverele în alte ţări. Încearcă să le blocheze, însă durează foarte mult până când poliţiştii noştri intră în contact cu cei din statele respective.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Soluţia a apărut în timpul unui proces din Bucureşti. Titularii drepturilor unor filme au cerut, iar judecătorii au admis ca providerii care furnizează serviciile de internet să blocheze site-urile pirat. Şi Oficiul vrea să poată solicita blocarea site-urilor depistate că ar difuza conţinut video piratat, dar trebuie schimbată legea.
Doru Adrian Păunescu, director ORDA: „Soluția pentru rapiditate ca providerul să blocheze site ul. O lege specială. Aici ar fi soluția. Noi credem și milităm pentru această idee. Chiar dacă poate fi interpretat, așa că blochezi Internetul."
Asta în condiţiile în care România este obligată să implementeze Directiva Europeană privind drepturile de autor.
Aceasta prevede printre altele ca toate platformele şi site-urile, de pildă, Youtube, Google, Facebook să negocieze şi să plătească drepturi de autor celor care produc filme, ştiri, clipuri, muzică sau ştiri. Taxele ar trebui negociate, iar fiecare ţară poate adăuga propriile reglementări.
Cazuri de încălcare a drepturilor de autor sunt multe, spun avocaţii specializaţi.
Directiva nu-i va împiedica pe oameni să publice pe reţele de socializare poze sau clipuri pentru propriul amuzament, dau asigurări oficialii, dar vor avea probleme cei care fac asta pentru a câştiga bani. România este obligată să transpună Directiva Europeană în legislaţia naţională până în 2021.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!