COD GALBEN si 4 zile de ploi, vant si frig. Deasupra Romaniei se ciocnesc un ciclon din Mediterana si un anticiclon din Nord

Ultima actualizare: 12-10-2015 07:01
cod galben, ploi

Luati-va toate masurile, daca aveti de gand sa plecati la drum. Urmeaza patru zile de ploi, vant si frig in intreaga tara. Asa ca, daca nu e o urgenta, mai bine amanati plecarea.

Este primul semn de iarna si e provocat de ciocnirea deasupra Romaniei a unui ciclon format deasupra Mediteranei cu un anticiclon care vine din nordul continentului. Temperaturile vor fi chiar si cu 10 grade sub normalul perioadei, iar in unele zone, pe sosele, se va depune un strat de zapada.

Inregistrarile din satelit arata cum ciclonul mediteranean se deplaseaza pe deasupra Italiei spre tara noastra.

Timisoara va fi primul mare oras din Romania care va fi atins de ciclonul mediteranean. Sambata dupa amiaza vor incepe ploi intense, care vor aduce 20-25 de litri de apa pe metrul patrat, dar izolat se va ajunge la 50 de litri. Iar in noapte de sambata spre duminica in muntii Banatului va cadea lapovita si ninsoare.

 

COD GALBEN de ploi, vant si frig. Ce se intampla deasupra Romaniei in urmatoarele zile ---> http://goo.gl/oPMLL5

Posted by StirileProTV on Friday, 9 October 2015

 

Atentionarea de cod galben emisa de ANM arata ca de sambata seara pana duminica dimineata vor fi afectate Banatul, Oltenia si nordul Munteniei.

De duminica vremea se strica si in restul tarii, in special in Moldova. Temperaturile, vor scadea dramatic, cu 12 grade sub valorile normale.

Alina Serban, meteorolog ANM: "Duminica vor scadea destul de mult, maximele in nordul Moldovei nu vor urca mai mult de 3-4 grade, urmand ca in zona Capitalei sa avem cel mult 6-7 grade. Normal, pentru aceasta perioada de pilda pentru zona Capitalei in timpul zilei ar trebui sa avem 18-19 grade, iar noaptea 6-7 grade."

Vremea ar putea crea asadar probleme mari si in trafic.

Alina Serban, meteorolog ANM: "Foarte mare atentie pentru soferi, pentru cei care se aventureaza in acele zone, estul si sud-estul Transilvaniei, in partea de nord si centru a Moldovei, in prima parte a saptamanii viitoare temperaturile vor cobora destul de mult, spre zero si usor sub zero grade, conditii in care se poate forma chiar si pelicula, o pojghita inghetata la nivelul solului."

Vantul, care va ajunge si el la 70 de kilometri pe ora, va face ca frigul sa fie si mai rau resimitit de corpul uman.

Alina Serban, meteorolog ANM: "Insist pe zonele cu vant destul de puternic, acolo unde senzatia de rece va fi destul de accentuata pentru sudul, sud-estul tarii, temperaturile resimtite vor fi mai scazute decat cele real inregistrate cu 6 pana la 8 grade."

Meteorologii spun insa ca vremea revine la normal de miercuri, iar week-endul viitor va fi unul chiar placut.

Alina Serban, meteorolog ANM: "Maximele vor fi asemanatoare cu minimele, si minimele destul de scazute, vor cobora la valori de zero, chiar usor sub zero grade, in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei. Maine, poimaine vor fi aproape egale minimele cu maximele."

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO