Roboți pentru pacienții care nu își permit să plătească un terapeut. Cum i-ar putea ajuta
Tehnologia vine în sprijinul oamenilor suferinzi. Mai multe dispozitive menite să le facă viața mai ușoară copiilor cu autism sau nevăzătorilor au fost create de specialiști de la universități din București și Iași.
Unul dintre aparate promite să dea o mână de ajutor celor care trăiesc în întuneric, astfel încât să se poată deplasa fără să fie însoțiți de cineva. Proiectul este finanțat din bani europeni.
Proiectul a luat naştere acum cinci ani la iniţiativa celor de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Iaşi şi a celor de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Românii au lucrat cot la cot cu nouă parteneri de la instituţii de învăţământ din Islanda, Ungaria, Italia şi Polonia. Prototipul a fost testat deja pe 45 de persoane nevăzătoare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Specialiştii lucrează şi la un aparat care ar putea să îi ajute pe pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral. Rezultatele primelor teste sunt foarte bune, spun ei.
Robert Lupu, profesor Facultatea de Automatica şi Calculatoare Iaşi: „Scopul este de a ne adresa pacienţilor fără venituri. Pacienţii care nu îşi permit să aibă un terapeut acasă, care să vină să îi ajute să facă aceste exerciţi acasă şi atunci le oferim un fel de terapeut virtual.”
20.000 euro au fost investiţi în doi roboţi umanoizi, care, odată programaţi, ar putea lucra cu copii care suferă de autism, de pildă.
Roboții sunt folosiți în mai multe proiecte de cercetare. În curând vor putea să facă o prezentare a facultăţii. Au recunoaşte facial, vocală, poate să meargă şi primeşte comenzi.
Vasile Manta, decan Facultatea de Automatica şi Calculatoare: „În urma acestui proiect am putut dota acest laborator. Ceea ce vedeţi aici şi o să fie, sunt peste 60.000 de euro în acest laborator."
Valoarea întregului proiect se ridică la patru milioane de euro - bani europeni.
Sursa: Pro TV
Etichete: roboti, copii, universitati, tehnologie, autism,
Dată publicare:
22-02-2020 08:43