Restaurantele și teatrele se redeschid în incertitudine. Guvernul nu a publicat normele de organizare

×
Codul embed a fost copiat

Deși restaurantele, teatrele și cinematografele por fi deschise de marți, proprietarii nu ştiu ce au de făcut în totalitate. Guvernul a adoptat luni hotărârea de redeschidere, dar n-a publicat și normele de organizare.

Cu toate acestea, mulți își așteaptă cu nerăbdare clienții, chiar dacă se întreabă cât de rentabil este să țină deschis. Unele teatre vor aștepta până la jumătatea lunii ca să ridice cortina, iar la cinematografe nu este clar dacă spectatorii au voie să mănânce floricele.

După 5 luni de aşteptare, scaunele unui restaurant din Braşov sunt în sfârşit coborâte de pe mese.

Ștefan Gleveseanu - manager restaurant: „Treaba o vom organiza în felul următor: o masă da, o masă, nu! O masă da, o masă, nu. Iar unde nu vom putea pune oaspeţi, unde vor fi mese libere, în locul oaspeţilor vom pune nişte ursuleţi de pluş.”

Va primi 60 de clienţi în loc de 120.

Alex în schimb, nu se grăbeşte să deschidă în interior, unde are puţin spaţiu la dispoziţie.

Alexandru Iacob - proprietar restaurant: „Momentan când mai este cald afară vom menţine acelaşi concept cu mesele în fața restaurantului.”

Alex şi-a deschis localul în pandemie. Însă, chiar în ziua în care a reuşit să se racordeze la curent, autorităţile au închis toate localurile. El şi-a ţinut afacerea pe linia de plutire cu băncuțe scoase pe trotuarul din faţă.

Alexandru Iacob - proprietar restaurant: „Trebuie să ne gândim foarte bine cum regândim interiorul, deoarece noi avem restaurant cu capacitate de 26 de locuri, iar dacă se reduc numărul la jumate nu cred că vom putea susţine afacerea doar cu 13 clienţi pe zi.”

Potrivit guvernului, patronii trebuie să ia măsuri pentru limitarea interacţiunii fizice intre clienţi. Dansul este interzis, iar numărul clienţilor nu poate depăşi numărul scaunelor libere. Se vorbeşte şi despre un triaj la intrarea în restaurant, însă reprezentanţii guvernului n-au ştiut să explice cum va fi făcut şi de cine.

Multe localuri şi instituţii de cultură nu îşi vor deschide porţile de pe 1 septembrie. Nu pentru că n-ar vrea, ci pentru că guvernul, deşi a publicat hotărârea prin care permite redeschiderea, nu a publicat şi reguli de funcţionare, iar oamenii nu ştiu cum să se organizeze.

Nu vor funcţiona restaurantele în localităţile unde numărul de cazuri este de peste 1,5 la mia de locuitori.

Reprezentanţii a două mall-uri din Bucureşti ne-au declarat că nu vor deschide cinematografele pe 1 septembrie.

Iar directorii mai multor teatre ne-au transmis că cel mai probabil vor ridica cortina în a doua jumătate sau spre sfârşitul lunii septembrie.

Citește și...
Ministrul Sănătăţii anunţă că se poate ajunge la 1.500 cazuri de Covid-19 zilnic. Sunt luate în calcul noi restricții
Ministrul Sănătăţii anunţă că se poate ajunge la 1.500 cazuri de Covid-19 zilnic. Sunt luate în calcul noi restricții

Ministrul Sănătăţii spune că autorităţile au o evaluare care merge până la 1.500 de cazuri de COVID-19, în condiţiile în care se redeschid restaurantele în interior, cinematografele, teatrele şi şcolile, acest lucru fiind valabil dacă regulile se respectă

Recomandări
Catastrofă umanitară de proporții. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria
Catastrofă umanitară de proporții. Filmul evenimentelor din ziua marelui cutremur care a lovit Turcia și Siria

Turcia a fost lovită năprasnic de un cutremur devastator, cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter. Seismul a provocat peste 2.300 de decese și o catastrofă umanitară de proporții.  

Cum a provocat cutremurul devastator din Turcia un seism serios și în România. Este pentru prima dată în istorie
Cum a provocat cutremurul devastator din Turcia un seism serios și în România. Este pentru prima dată în istorie

La câteva minute după cutremurul devastator din Turcia, s-a mișcat pământul și în Vrancea. Aparatele Institutului pentru Fizica Pământului au înregistrat acolo un seism cu o magnitudine de 4,6 pe scara Richter.  

Cele mai puternice cutremure din Turcia. Cel de acum a avut aceeași magnitudine cu seismul din 1939
Cele mai puternice cutremure din Turcia. Cel de acum a avut aceeași magnitudine cu seismul din 1939

Turcia este una dintre cele mai active zone seismice din lume. Numeroase cutremure s-au produs de-a lungul anilor, soldate cu zeci de mii de morți și distrugeri masive. Ultimul, puternic, s-a înregistrat în 1999.