Reacția scriitorilor români, după violențele din Piața Victoriei: „De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Sambata 11 August 2018 19:56
Categorie: Stiri actuale
Mircea Cartarescu si Radu Vancu

Scriitori precum Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana și Radu Vancu au reacționat după violențele izbucnite la protestul de vineri seara, din Piața Victoriei.

Mircea Cărtărescu a scris, pe Facebook, că decizia Jandarmeriei de a folosi tunuri cu apă, grenade și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor a fost o „acțiune de intimidare”, conform News.ro.

„Să terminăm o dată pentru totdeauna cu protestele de stradă!” Este scopul ultim al violenţei incredibile a jandarmilor în noaptea trecută. A fost o acţiune de intimidare pe termen lung a demonstranţilor paşnici (care-au arătat ca-n fotografia de mai jos, de dinainte de gazare). Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultraşilor, care-a ”justificat” agresiunea forţelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, când minerii au ”curăţat de golani” Piaţa Universităţii”, a precizat el.

Profesorul şi scriitorul Radu Vancu a scris: „Orice reacţie de asemenea amploare şi violenţă a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai înalt nivel. Regimul Dragnea a înţeles că a pierdut lupta în Parlament - a înţeles că legile justiţiei şi cele penale nu vor ieşi cum vor ei - şi a ales ca, din abuziv, să devină represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv."

Şi Ana Blandiana afirmă pe Facebook că odată cu aceste acţiuni violente „ne-am reîntors în 1990, sau poate înainte.”

„Nu sunt naivă şi nu sunt optimistă. N-am crezut nici o clipă că protestele - cele din ultimul an şi jumătate şi cele de azi - vor face banda ajunsă la conducerea ţării să renunţe la putere. Şi totuşi am fost şi sunt convinsă că protestele sunt importante şi necesare. Şi am luat întotdeauna parte la ele.
Pentru că protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilinţei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii. Pentru că protestele sunt singurul mod de a ne dovedi că suntem vii şi că nu acceptăm să recădem în „somnul cel de moarte”. Să nu ne fie teamă: Miraculoasa forţă regeneratoare a protestelor constă în faptul că - iată! – cu cât sunt mai reprimate, cu atât au mai multă dreptate.
În mod evident, în România istoria face marche-arriere. Ne-am reîntors în 1990, doar că, în locul minerilor, sunt folosite galeriile de fotbal, care nu atacă manifestanţii, ci se travestesc în manifestanţi pentru a-i compromite, iar jandarmii, înarmaţi împotriva populaţiei civile cu arme de foc, bat şi reprimă ca în orice dictatură. Ne-am reântors în 1990, sau poate chiar înainte..."

50.000 de oameni au manifestat vineri în Piața Victoriei din Capitală. Protestul a degenerat, astfel că în cursul serii au avut loc mai multe ciocniri violente între grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre și alte obiecte spre jandarmi, și forțele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Printre cele 440 de persoane care au primit îngrijiri medicale au fost și copii și femei, iar în jur de 65 au ajuns la spital. Totodată, procurorii militari au deschis dosar penal privind intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO