Reacția proprietarului terenurilor distruse de tancuri americane. Dezastrul a durat 4 ore


Ultimul update: Vineri 21 Iunie 2019 20:02
Data publicarii: Vineri 21 Iunie 2019 20:02
Categorie: Stiri actuale

O întâmplare demnă de comediile de la Hollywood a avut loc în Ialomiţa, unde un cultivator de cereale s-a trezit, în lanurile lui, cu o armată. Adevărată.

Mai exact, sute de militari americani, care aveau zeci de tancuri. Proprietarul le-a cerut să plece din porumbul lui, apoi a încercat să-i alunge, însă fără succes.

Militarii şi-au văzut de manevre şi i-au culcat la pământ culturile. În final, s-a aflat că au ajuns acolo din cauza unor coordonate transmise greşit.

Vineri seara, într-un comunicat oficial, Forţele Terestre Americane şi-au exprimat deplinul respect faţă de poporul român şi au transmis că ''regreta neplăcerile... cauzate de incident''.

Ca să aibă dovadă, proprietarul terenului a filmat cu mâna lui cum tancurile Abrams şi maşinile de luptă Humvee îi pun la pământ recoltele.

Omul povesteşte că era pe terenul lui din Ialomiţa când au apărut maşinăriile de război. Patru ore şi-au văzut de treabă.

Liviu Mereuță, proprietar terenuri: "Noi eram la recoltat la orz. S-au auzit focuri de armă, s-a văzut fum şi practic la alertă de fum ne-am îndreptat către o zonă de grâu şi acolo când am ajuns erau maşinile de armată, tancuri blindate, jeep-uri, care practic erau în interiorul zonei noastre de grâu, erau în floare, erau în porumb. I-am făcut cu mâna să oprească, n-am avut decât o chestie din aia în care un soldat a făcut aşa un pic din mână ca şi cum ne-ar saluta."

Incidentul a avut loc în cadrul exerciţiului militar multinaţional Saber Guardian 2019. Joi a fost rândul americanilor să simuleze o situaţie de luptă.

Tancurile şi maşinile de luptă au plecat din dreptul localităţii Borduşani, Ialomiţa, au traversat braţul Borcea cu ajutorul unor pontoane pe Dunăre şi au ajuns pe malul opus unde urmau să execute manevrele de luptă într-o zonă clar stabilită. Doar ca la un moment dat militarii americani s-au abătut de la traseul stabilit împreună cu armata romană.

Asta pentru că se pare coordonatele au fost date greşit. Mai mult, reprezentanţii MAPN susţin că în acel moment au fost şi condiţii meteo nefavorabile care ar fi afectat exerciţiul, o furtună puternică a acoperit locul în care se desfăşura misiunea , iar blindatele au ajuns în altă parte. La acest exerciţiu care a început în urmă cu trei săptămâni participa în total 13.500 de militari, iar misiunea se desfăşura sub comanda Statului major NATO.

Experţii militari cataloghează incidentul ca fiind extrem de grav: ''Din punct de vedere militar e ruşinos, sunt greşeli impardonabile pentru că la un moment dat puteau să se deplaseze tancurile respective într-o zonă cu locuinţe cu case, să intre prin casele oamenilor, pentru că militarul dacă primeşte ordin să se deplaseze pe o direcţie pe el nu-l interesează, el îşi pune direcţia respectivă mai ales că acum eu electronică multă şi pune acolo şi da drumul la ţanc, merge pe acolo. E destul de comic ce s-a întâmplat, pentru că aceste exerciţii sunt extrem de complexe, participa militari din diferite armate care vorbesc o limbă, limba engleză cu care trebuie să se înţeleagă, dar există dificultăţi de intelegere''.

Cum a fost posibil un astfel de incident într-un exerciţiu de luptă şi cât de mult s-au abătut militarii de la traseu va afla o comisie formată din reprezentanţi ai MAPN şi Armatei Statelor Unite ale Americii, care a demarat o anchetă în cadrul căreia se va stabili şi pagubă suferită de proprietarul culturilor de grâu şi porumb. În termen de 60 de zile, omul va fi despăgubit în baza unui acord bilateral: SUA vor acoperi 75% din suma, iar România în calitate de ţară gazda 25% din bani.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Un copil de 5 ani și doi adulți, uciși de un șofer băut. Vinovatul a fugit pe jos
Un copil de 5 ani și doi adulți, uciși de un șofer băut. Vinovatul a fugit pe jos
FULLSCREEN
Reacția proprietarului terenurilor distruse de tancuri americane. Dezastrul a durat 4 ore
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO
Laura Codruta Kovesi
Financial Times: Franța o va susține pe Kovesi pentru funcția de procuror-șef european
În loc să evite pagubele, ar fi provocat un masacru. Zeci de cuiburi de prigorii, astupate
Cazul incredibil al Centurii Capitalei. De ce pe 2 benzi se parchează în loc să se circule
Vedetă pe Instagram, dată în judecată de o companie aeriană pentru o poză
Decizia în cazul preotului care ar fi convins o minoră să se filmeze în ipostaze indecente
Bărbat din Bistrița-Năsăud, electrocutat în timp ce manevra un aparat de spălat
frauda, sistem informatic
Percheziții, după ce ProTV a semnalat existența unui grup care a înșelat zeci de primari
Un preot ar fi convins o minoră să se filmeze goală, apoi a distribuit imaginile online
Urșii intră noapte de noapte în casele mureșenilor și fac prăpăd. Mulți s-au mutat la oraș
20 de turiști s-au prăbușit cu tot cu scara pensiunii. Ce făceau în momentul incidentului
Bărbat jefuit de un prieten, în plină stradă, după ce a aflat ce avere avea în buzunar
Opt oameni au căzut de la 3 metri, după ce scara unei pensiuni din Brașov s-a rupt