Copacul anului în România, ”masacrat” cu drujba. Reacția primarului

Ultima actualizare: 28-03-2019 21:55

Un platan secular, declarat "copacul anului în România" și aflat printre cei 16 cei mai importanți copaci din Europa, a încins spiritele în Câmpeni - județul Alba.

Primăria a trimis mai mulți muncitori să îl curețe cu drujba, iar oamenii spun că l-ar fi tăiat de tot, dacă nu interveneau.

Platanul se află prea aproape de casa de cultură, care se renovează.

Martoră: "Asta se întâmplă cu arborele anului 2019 în România. Săptămâna trecută era în Parlamentul european, se vorbea despre el, iar priviţi ce face cu el."

Martoră: "Aşa se face o toaletare doamna viceprimar?
Viceprimar: Vă jur că vă lovesc telefonul şi vi-l arunc!"

Secvenţele cu muncitorii trimişi să taie crengile copacului - bătrân de 200 de ani - au fost filmate de o localnică, revoltată de felul în care - spune ea - era masacrat arborele.

Platanul a fost votat, pe internet, copacul anului în România şi acum câteva zile a fost inclus în clasamentul celor mai importanţi 16 arbori din Europa. În competiţie, a intrat după ce, anul trecut, mai mulţi localnci s-au opus tăierii lui.

Autorităţile marcaseră platanul ca să îl doboare, pentru că lângă el se fac lucrări de extindere a Casei de Cultură.

Acum, primăria susţine că vrea doar să îl cureţe de crengile uscate. Cei care apără copacul sunt însă de parare ca lucrarea a fost făcută de oameni fără pregătire.

Localnic: "Tot ce e frumos, distrug! Uite şi tu copacul ăsta cum l-au tăiat."

Localnic: "Nu e bine, şi-o bătut joc de bietul pom."

Deşi oamenii sunt nemulţumiţi, primarul din Câmpeni susţine că platanul trebuia toaletat pentru a face loc construcţiei de lângă el.

Călin Andreș, primar Câmpeni: "Am tăiat 30-35 la sută din coronament pentru a putea continua lucrările. Am contactat specialişti silvicultori care ne-au spus cum să facem tăierea ca să nu afectăm dezvoltarea copacului. O să avem şi casa de cultură şi platan."

Stana Dragoiu, activist: "Domnul primar a tăiat copacul în proporţie de 50 la sută, dar este recomandat că arborii să fie toaletaţi doar dacă este nevoie."

Localnic: Copacul ăsta eu îl ştiu de când eram copil şi nu trebuia să se atingă de el. Este mândria Muntilor Apuseni."

După izbucnirea scandalului, primăria a dat asigurări că nu va tăia copacul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO