Reacția ministrului ungar de Externe la declarațiile lui Iohannis: "Mai mult respect"

×
Codul embed a fost copiat

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis să acorde mai mult respect maghiarilor.

Ministrul ungr de Externe, Péter Szijjártó, a postat, miercuri, un mesaj video pe pagina sa de Facebook, prin care a reacţionat la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la adoptarea tacită de către Camera Deputaţilor a proiectului care viza autonomia Ţinutului Secuiesc, potrivit News.ro.

Potrivit şefului diplomaţiei ungare, declaraţia preşedintelui român este “una efectiv necivilizată şi care poate instiga la ură”.

”Klaus Iohannis ar trebui să fie conştient de faptul că marea majoritatea a maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc l-au votat pe el cu ocazia alegerilor prezidenţiale din România. Mesajul şi apelul nostru către preşedintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a spus Szijjártó.

De asemenea, ministrul ungar de Externe a subliniat că Ungaria are interesul menţinerii unei relaţii bune cu România, întrucât cele două state sunt parteneri economici importanţi.

Citește și
Klaus Iohannis, UDMR
Ce spun analiștii despre atacul politic al lui Iohannis: ”Nu a fost doar la adresa PSD”
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

”Existenţa unei relaţii normale între cele două state reprezintă şi interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc. Din păcate, în ultimele zile, reprezentanţi ai statului român au făcut, pe rând, declaraţii care îngreunează, efectiv, menţinerea unor relaţii de bună vecinătate”, a mai adăugat Szijjártó.

MAE: Ministrul ungar de externe face afirmaţii "provocatoare şi inadecvate"

 

Ministerul Afacerilor Externe al României cataloghează drept "provocatoare şi inadecvate" afirmaţiile ministrului ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, care a spus, printre altele, că preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să arate "mai mult respect pentru maghiari".

"Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmaţiilor Preşedintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul aşa-zisului 'Ţinut Secuiesc' - o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituţiei române, partea ungară neavând a se pronunţa asupra acestui subiect. Aşadar, MAE consideră provocatoare şi inadecvate afirmaţiile oficialului ungar privind calificarea discursului Preşedintelui României ca fiind incitare la ură şi apreciază că este necesar ca partea ungară să îşi revizuiască propriile atitudini şi acţiuni care denotă lipsă de respect la adresa României şi înalţilor oficiali români", se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de MAE.

De asemenea, faţă de comentariile oficialului ungar, MAE "subliniază că România îşi respectă şi îşi exercită responsabilităţile constituţionale faţă de toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora, şi acţionează susţinut pentru consolidarea unei societăţi integrate, bazate pe valorile umanismului, inter-culturalităţii şi respectului reciproc".

Potrivit sursei citate, MAE, "manifestând responsabilitate faţă de relaţia foarte importantă dintre România şi Ungaria - parteneri strategici, state membre UE şi aliate NATO - s-a abţinut, în ultima perioadă, la a reacţiona la o serie de manifestări provocatoare ale părţii ungare, urmărind să evite deteriorarea, în mod complet nejustificat şi artificial, a relaţiei bilaterale".

De asemenea, MAE face apel la "reţinere şi discernământ".

"Cu atât mai mult în contextul actual marcat de efectele nocive ale pandemiei de COVID-19 care afectează toţi cetăţenii statelor noastre, MAE român face apel la reţinere şi discernământ şi pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relaţii de bună vecinătate şi de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral şi a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnia acestora", se mai menţionează în comunicatul MAE român.

Mesaj dur din partea lui Klaus Iohannis

 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat în termeni duri, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc. Șeful statului a susţinut că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

"Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus Iohannis într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

"Declarație nedemnă de un președinte"

 

După declarația lui Iohannis, Kelemen Hunor, președintele UDMR, a reacționat dur, numindu-l "isterizat și nervos".

"Klaus Iohannis, isterizat si nervos, a avut o declarație nedemnă pentru un președinte, cu un mesaj tipic PRM-ist violent și periculos: ungurii ne iau Ardealul. Astăzi am fost martorii unui eveniment fără precedent în ultimii 30 de ani: de la microfonul Cotroceniului se dezinformează grosolan și se instigă împotriva maghiarilor. UDMR respinge ferm acest gen de discurs și orice fel de instigare. Președintele trebuie să-și ceară scuze pentru acest derapaj periculos", a precizat Hunor.

”Am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președinte”

 

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu a reacționat la atacul declanșat de președintele Iohannis la adresa social-democraților.

Liderul PSD a declarat într-o conferință de presă, organizată după ce Senatul a respins prin vot acest proiect de lege, că a avut senzația că fostul președinte al PRM Corneliu Vadim Tudor trăiește.

De asemenea, Ciolacu a afirmat că declarațiile lui Iohannis au fost ”grosolane” și a precizat că ”a fi patriot înseamnă să nu-ți trimiți românii să moară la cules de șparanghel în Germania” - făcând aluzie la cei care au plecat în Germania să muncească sezonier.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Administraţia Prezidenţială, reacție după respingerea proiectului de autonomie a Ţinutului Secuiesc
Administraţia Prezidenţială, reacție după respingerea proiectului de autonomie a Ţinutului Secuiesc

Administraţia Prezidenţială a transmis, miercuri seară, că preşedintele Klaus Iohannis a luat act de respingerea de către Senat a propunerii referitoare la autonomia Ţinutului Secuiesc.

Ce spun analiștii despre atacul politic al lui Iohannis: ”Nu a fost doar la adresa PSD”
Ce spun analiștii despre atacul politic al lui Iohannis: ”Nu a fost doar la adresa PSD”

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că, în realitate, atacul politic declanșat miercuri de președintele Klaus Iohannis pe tema Ținutului Secuiesc nu a fost doar la adresa PSD

Ciolacu, atac la Iohannis: ”Am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președinte”
Ciolacu, atac la Iohannis: ”Am avut senzația că Vadim Tudor trăiește și este președinte”

Președintele PSD Marcel Ciolacu a reacționat, miercuri, la atacul declanșat de președintele Klaus Iohannis la adresa social-democraților, pe tema proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

Ciolacu: Ieşirea preşedintelui Iohannis arată cât de jos poţi să ajungi în politică
Ciolacu: Ieşirea preşedintelui Iohannis arată cât de jos poţi să ajungi în politică

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat dur. miercuri, la acuzațiile şefului statului cu privire la proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.