Sancțiunile după protestele din țară. "Vrem libertate şi să revină totul la normal" strigau oamenii

Dată publicare: 30-03-2021 11:56
Dată actualizare: 30-03-2021 14:43


Proteste și în țară. "Vrem libertate şi să r...
Cum s-au desfășurat protestele în principalele ...

Oamenii au ieșit în stradă în 70 de orașe din România iar jandarmii au împărțit 650 de amenzi.

 

Jandarmeria a făcut marți bilanțul amenzilor după protestele de luni seară din România: 650 de sancțiuni date în 70 de localități din țară. Acestea ating cifra de 400.000 de lei, a precizat Jandarmeria Română într-un comunicat.

La Galați, jandarmii au folosit gaze lacrimogene după ce manifestanţii au început să arunce cu sticle şi pietre în forțele de ordine.

Acolo, şase jandarmi au fost răniţi după ce au fost loviţi cu pietre, sticle şi petarde, un incident similar având loc la Drobeta Turnu Severin. La Brăila, protestatarii au încercat să distrugă un indicator rutier.

În București, 12 jandarmi au fost răniți iar trei dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale la spital

Sute de persoane au protestat, luni, în Braşov, faţă de restricţiile impuse de Guvern. Au pornit în marş din fata Prefecturii şi s-au oprit pentru câteva minute în Piaţa Sfatului.

„Simt nevoia să respir aer curat. nu mă simt ca o primejdie pt cei bătrâni şi pentru nimeni de fapt” spunea un bărbat

„Nu consider că este nevoie de mască, tu de ce porţi mască?”

"Vrem libertate şi să revină totul la normal" spuneau oamenii.

S-a protestat şi de la volan, printre claxoane.

Protestatarii au blocat străzile principale ale Brașovului. Cei mai mulţi nu poartă masca, chiar în acest moment strigă "masca jos", iar de distanțare socială nu mai poate fi vorba. La fiecare pas, sunt jandarmi.

La Cluj-Napoca, protestatarii au blocat circulaţia pe mai multe artere principale ale oraşului, în timp ce scandau lozinci.

Protestatar: „Nu văd de ce după ora 8 ar fi mai mult coronavirus decât ar fi până atunci, sau să se închidă magazinele până la ora 18, să ne îngrămădim mai mulţi pe acelaşi orar, n-are sens.”

La Galaţi, protestul început pașnic și a degenerat în adevărate lupte de stradă. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene după ce manifestanţii au început să arunce cu sticle şi pietre.

Proteste de amploare au fost și în Arad, unde numărul celor care au ieșit în stradă a ajuns la o mie. În Constanța, peste 500 de oameni au plecat în marş prin oraş. S-au oprit în fata catedralei Tomisului, unde au rostit o rugăciune.

În Timişoara, protestatarii au mers în faţa casei primarului Dominic Fritz şi i-au cerut demisia, nemulţumiţi că edilul a fost de acord cu măsura carantinei.

Bărbat: „Vii de la serviciu, nu ai loc să cumperi o pâine, ca nu ai timp, tot e închis. Şcolile, tot”


Oamenii au ieşit din case şi la Baia Mare.

„Cred în drepturile noastre şi să ne cunoaştem drepturile, dar şi libertăţile. Oamenii n-au cum să creadă în voi, n-au cum să creadă când voi râdeţi în faţa noastră, când voi vă daţi masca în Parlament şi râdeţi" acuza o femeie.

La Botoșani, câţiva tineri au încercat să dea foc unor măşti, dar au fost opriţi de jandarmi. „Jandarmeria apără hoția” au strigat ei, atunci când au fost împiedicați de militari.”


În Botoşani, celor peste 700 de persoane din stradă li s-au alăturat proprietari de restaurante.

„Este greu pentru noi să le oferim salariile celor care muncesc alături de noi în afacere şi ne dorim să se tragă un semnal de alarmă, să se facă ceva, să gândească un pic mai bine, aceste modificări de la o zi la alta, nu pot fi benefice pentru cineva.”

Protestele au continuat şi la Oradea, pentru a doua seară la rând. Peste 1000 de persoane - cele mai multe fără măşti de protecţie - s-au strâns în Piaţa Unirii.


VIDEO PROTVPLUS.RO