Mircea Basescu si Marian Capatana raman in arest. Avocatii apararii spun ca probele din dosar sunt contrafacute

Ultima actualizare: 19-07-2014 07:20

Fratele presedintelui si fostul lider al PDL Draganesti raman in arest, in dosarul in care Mircea Basescu este acuzat ca ar fi pretins 250 de mii de euro pentru a-l ajuta pe Bercea Mondial sa scape de inchisoare.

 

Magistratii din Constanta au respins cererea avocatilor ca Mircea Basescu si Marian Capatana, considerat complice, sa fie cercetati in libertate sub control judiciar. Intre timp, pe numele lui Mircea Basescu, a mai aparut un dosar, de inselaciune.

Mai bine de o ora si jumatate, Mircea Basescu si Marian Capatana si-au sustinut nevinovatia in fata judecatorilor. Avocatii lor au declarat ca probele depuse de acuzare ar fi contrafacute, iar montajul a ales doar partile care avantajeaza clanul Bercea Mondial.

"N-au fost puse la dispozitie inregistrarile originale. Adica, cele 3 aparate puse la dispozitie sunt aparate cu care nu s-au facut acele doua inregistrari constatate pe cele doua stick-uri. Acestea sunt elementele noi care fac ca arestarea preventiva sa fie nelegala. In opinia apararii, nu e vorba de un viciu de procedura, e un viciu substantial", a spus avocatul Florin Surghie.

Aparatorii sustin ca inregistrarile video prezentate sunt doar niste copii trunchiate ale originalelor, care nu pot fi considerate dovezi solide in nici o instanta.

Mircea Basescu este acuzat de trafic de influenta dupa ce ar fi pretins 250.000 de euro de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a-l ajuta pe acesta sa scape de inchisoare.

In acest scandal mai este cercetat si fostul lider al PDL Draganesti Olt, Marian Capatana, considerat complicele lui Mircea Basescu.

Pentru ca DNA Bucuresti si-a declinat competenta catre Tribunalul Constanta in acest caz, fratele presedintelui ar fi trebuit sa fie transferat la penitenciarul de la Poarta Alba, insa procurorii au amanat decizia.

Motivul ar fi un alt dosar in care fratele presedintelui este invinuit de inselaciune si inducere in eroare a organelor de ancheta.

"Inselaciune pentru ca ar fi indus in eroare familia Bercea chemandu-i sa le dea banii, dar in acelasi timp anuntand organele de ancheta", explica Nelu Tasca, avocatul lui Mircea Basescu:

Dupa mai bine de o ora si jumatate in fata magistratilor, Mircea Basescu si Marian Capatana au fost dusi sub escorta in arestul Politiei Capitalei.

Dusi la instanta cu aceeasi masina

Mircea Basescu si Marian Capatana au fost adusi impreuna din arestul Politiei Capitalei, cu o duba a Politiei, la Tribunalul Constanta, unde au ajuns in jurul orei 8.45. Nici Mircea Basescu si nici Marian Capatana nu au facut declaratii la intrarea in sediul Tribunalului Constanta.

Mircea Basescu a fost trimis in judecata pentru ca ar fi primit de la rudele lui Sandu Anghel, zis si Bercea Mondial, 250.000 de euro ca sa il ajute pe interlop sa scape de inchisoare. In rechizitoriul DNA, procurorii dezvaluie insa ca fratele presedintelui le-ar fi restituit celor din familia Anghel o suma ceva mai mare: 280.000 de euro. Tot din documente reiese ca cel care a intermediat toata povestea ar fi incasat in total 600.000 de euro, dar nu a pastrat toata suma.

"Desi cei doi inculpati au restituit o parte din banii primiti, acestia l-au asigurat in continuare pe Florin Anghel (fiul lui Bercea Mondial n.r.) ca Sandu Anghel va beneficia de sprijinul lor in vederea obtinerii unei hotarari favorabile", se precizeaza in rechizitoriul DNA.

Fratele presedintelui este arestat deja de patru saptamani, dupa ce au aparut inregistrari in care ar recunoaste ca ar fi facut trafic de influenta. In defavoarea lui sunt si cateva declaratii ale rudelor lui Bercea.

Nelu Tasca, avocatul lui Mircea Basescu: "Nicio proba nu sta in picioare pentru asemenea acuzatii. Deci, nu avem probe pentru trafic de influenta. Nici macar acele inregistrari, pentru ca, asa cum a declarat si inculpatul in fata judecatorilor, sunt trunchiate. Imculpatul, respectiv domnul Mircea Basescu, poate contesta actele de urmarire penala, inclusiv sa ceara retrimiterea dosarului inapoi la DNA. Cel mai probabil. vom face acest lucru".

Desi se astepta sa fie transferat imediat la Constanta, Mircea Basescu va mai ramane in arestul politiei din Bucuresti. Potrivit unor surse judiciare, citate de mediafax, fratele presedintelui Romaniei ar mai trebui audiat de procurorii anticoruptie intr-un nou dosar.

Odata cu trimiterea sa in judecata, Mircea Basescu isi incheie definitiv periplul fortat si restrictiv in Capitala. Fratele presedintelui va fi transferat din Centrul de Arest al Politiei, la Penitenciarul Poarta Alba, pentru a putea fi mai aproape de casa, dar mai ales de Tribunalul Constanta care ii va decide soarta. Transferul la inchisoarea de la malul marii ar urma sa se faca peste doua saptamani.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO