Care este procedura de aderare la NATO a unei țări. Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO
De la izbucnirea războiului din Ucraina, se vorbește de adevararea la NATO a unor țări care până acum au fost neutre. În acest context mută lume se întreabă care este procedura de aderare la NATO a unei țări.
Prima parte din procedura de aderare la NATO a unei țări este cea de depunere a unei scrisori de intenție din partea autorităților naționale. Următorul pas este cel de a obține acordul celorlalte state membre.
Etapele pentru aderarea la NATO
Prima etapă consta în invitația din partea celorlalte state membre, în care se propun negocieri de aderare.
După negocierile de aderare, au loc două întâlniri la Bruxelles, în care reprezentatul țării care vrea să adere, trebuie să-i convingă pe reprezentații celorlalte state și pe experții Alianței Nordatlantice de capacitatea sa de a accepta ”obligaţiile şi angajamentele politice, juridice şi militare care decurg din Tratatul de la Washington şi din Studiul din 1995 privind extinderea NATO”.
Negocierile de la Bruxelles constau în dezbaterea problemelor de ordin juridic, de resurse, de securitate, de protecția informațiilor și contribuția la bugetul NATO, în funcție de starea economică a țării ce vrea să adere, raportată la situația economică a celorlalte state membre.
După cele două întâlniri, țara care dorește să adere la NATO, trebuie să trimită o “Scrisoare de intenție” secretarului general al Alianței, și un “Calendar de executare a reformelor.”
În etapa finală, fiecare dintre statele membre Nato trebuie să-și manifeste printr-un act, acceptul pentru ca noua țară să adere la Nato.
Utima țară care a devenit membr al NATO a fost Macedonia de Nord, iar procesul de aderare a durat un an de zile.
Finlanda şi Suedia îşi depun cererile de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia şi-au depus miercuri, cererile de aderare la Nato, iar acum urmează negocieri pentru a se trece în următoarea etapă a aderării.
„Salut cu căldură cererile Finlandei și Suediei de a adera la NATO. Sunteți cei mai apropiați parteneri ai noștri”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după ce a primit scrisorile cu cererile de aderare de la ambasadorii celor două țări nordice.
”Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea noatră”, a adăugat Stoltenberg.
VIDEO: NATO Secretary-General Jens Stoltenberg meets with Finland Ambassador to NATO Klaus Korhonen and Sweden Ambassador to NATO Axel Wernhoff as the two states formally submit applications to join the military alliance pic.twitter.com/DYknIMmXEX
— AFP News Agency (@AFP) May 18, 2022
Turcia se opune aderării Finlandei și a Suediei la NATO
Miercuri, la consilul Atlanticului au avut loc consultări în ceea ce privește opoziția Turciei, la aderarea Finalandei și a Suediei.
Ankara poate încetini procesul de aderare printr-un refuz. Ulterior, Turcia poate bloca întreg procesul prin refuzul de a semna Protocoalele de aderare şi prin opoziția la declarația de ratifica a aderării.
Această aderare urmează să fie supusă la vot la viitorul summit NATO, prevăzut la 29 iunie la Madrid.
Ce este NATO?
NATO este o alianță politico-militară, înfințată prin Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada și de alte 10 state europene.
Cel mai recent membru NATO este Macedonia de Nord, care a aderat în 27 martie 2020.
Scopul NATO este să asigure libertatea și siguranța tuturor statelor member prin mijloace politice și militare, în conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord şi cu principiile Cartei Naţiunilor Unite.
În momenul de față, din NATO fac parte următoarele state: Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Regatul Unit, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Turcia şi Ungaria.