Primul stareț la Mânăstirea Solca, după 236 de ani. Fusese închisă de Habsburgi

Dată publicare: 09-03-2021 19:24
Dată actualizare: 09-03-2021 19:55


Primul stareț la Mânăstirea Solca, după 236 de ani. Fusese închisă de habsburgi

Un stareț a fost numit după 236 de ani la Mânăstirea Solca din Suceava, după ce aceasta a fost închisă de Imperiul Habsburgic.

 

Starețul a fost instalat duminică, 7 martie, fiind primul după 236 de ani de la închidera mânăstirii și al 25-lea de la înființarea acesteia.

„În 18 noiembrie 2020, Permanența Consiliului eparhial a aprobat redeschiderea mănăstirii, iar în ședința din 11 ianuarie 2021 Sinodul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a acordat binecuvântare pentru reînființare. În 23 februarie 2021, Permanența Consiliului eparhial a hotărât numirea ca stareț al mănăstirii a părintelui protosinghel Elefterie Ionesie, începând cu 1 martie”, a precizat protos. Dosoftei Dijmărescu, citate de publicația Monitorul de Suceava.

După Sfânta Liturghie de duminică, părintele protopop a citit decizia de numire a noului preot paroh. Părintele Elefterie a fost viețuitor al Mănăstirii Putna din anul 1998.

Biserica mănăstirii a fost începută în 1612 și a fost sfințită de marele mitropolit Anastasie Crimca în 1614.

În cuvântul său, Părintele Exarh Melchisedec Velnic a amintit întâi cum s-a ajuns la redeschiderea mănăstirii: „Una dintre multele răni ale Bucovinei se închide sub ochii noștri. Este vorba despre Mănăstirea Solca, una din cele 21 de mănăstiri și schituri închise de către Imperiul Habsburgic după ce acesta a ocupat Bucovina în 1775. Între primele gânduri pe care Înaltpreasfințitul Părinte Calinic le-a exprimat când Dumnezeu a rânduit să fie ales Arhiepiscop al nostru a fost redeschiderea mai multor mănăstiri închise de către Imperiul Habsburgic. Va fi avut de mai mult acest gând, nu știm, dar știm că prima mănăstire a cărei redeschidere a inițiat-o a fost Mănăstirea Solca.”

Sursa: Monitorul de Suceava


VIDEO PROTVPLUS.RO