Președintele federației de hochei anunță măsuri după scandalul intonării imnului secuiesc. Reacția ministrului Sportului

meci hochei
ProSport

Preşedintele Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, Alexandru Hălăucă, a declarat că incidentul de la Campionatul Mondial, în care jucători din naţionala României au cântat imnul secuiesc împreună cu fanii, va fi analizat, joi.

Hălăucă a declarat că numai jucătorii de etnie maghiară au participat la acel moment, nu şi cei de etnie română şi cei naturalizaţi.

"Eu nu am fost acolo, dar am urmărit meciurile şi ştiu ce s-a întâmplat. Am convocat de urgenţă Biroul Federal, pentru joi, şi urmează să luăm măsuri. Nu trebuia să se întâmple aşa ceva! Jucătorii trebuiau să iasă de pe gheaţă când a început să se cânte imnul secuiesc. Iniţial, la staţia de amplificare s-a pus imnul Ungariei şi s-a ridicat drapelul Ungariei. Aşa se procedează, se cântă imnul echipei câştigătoare. Nu ştiu dacă jucătorii au cântat şi imnul Ungariei, dar ştiu că mulţi au rămas pe gheaţă şi au cântat imnul Ţinutului Secuiesc. Nu e o noutate, s-a mai întâmplat acest lucru şi pe vremea când era preşedintele federaţiei domnul Barna (n.r. - Tanczos Barna, în prezent ministru al mediului, propus de Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, UDMR. Acesta a fost prezent în tribună, la meciul cu Ungaria). Trei jucători, Bedilă, Gliga şi Mircea Constantin s-au dus direct la vestiar. Unii, precum Trancă, Toke şi alţii de alte etnii, au rămas pe gheaţă, în partea opusă galeriei Ungariei. Biroul Federal va lua măsurile care se impun. Cazul va ajunge şi la Comisia de Disciplină a federaţiei. În Biroul Federal sunt 13 membri, dintre care doar unul este de etnie maghiară, Laszlo Hodoş, de la SC Miercurea Ciuc”, a spus Alexandru Hălăucă pentru GSP.ro, potrivit News.ro.

El consideră incidentul drept o încercare de destabilizare a aechipei naţionale: "În 2014, când am preluat funcţia de preşedinte, echipa naţională era complet destrămată. Timp de 2-3 ani m-am rugat de jucătorii maghiari şi români să vină la echipa naţională. Pur şi simplu refuzau. M-am chinuit să-i facă să vină şi să refacem naţionala. Dar acum, din partea celor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc se încearcă destabilizarea echipei naţionale. În august vom avea alegeri şi probabil că vor să pună pe cineva din acea zonă”.

Reacția ministrului Sportului

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi, că, la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă de la Ljubljana, galeria a cântat imnul secuiesc, iar jucătorii de etnie maghiară din naţionala României s-au alăturat fanilor, deoarece cântecul "reprezintă o valoare locală a acelor sportivi", potrivit News.ro.

Citește și
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

"Aş vrea să încep prin a felicita sincer jucătorii echipei naţionale pentru performanţa de a ajunge la Campionatul Mondial.

Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiştii din echipa naţionala nu au cântat Imnul Ţinutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.

Regulamentul scrie foarte clar, la asemenea campionate se cântă imnul statului a cărui echipă a câştigat un meci şi nu este ca la fotbal unde, la începutul meciului, se ascultă imnul fiecărui stat, reprezentat de echipele naţionale care joacă.

După cum bine ştim, din păcate, naţionala României a pierdut meciul, astfel că, oficial, nu s-a cântat Imnul României, conform regulamentului.

În altă ordine de idei: după meci, galeria a început să cânte Imnul Ţinutului Secuiesc, urmând ca jucătorii de etnie maghiară să i se alăture. Acest cântec nu este împotriva României sau a comunităţii majoritare, ci reprezintă o valoare locală a acelor sportivi, a minorităţii maghiare din care ei fac parte.

Acest scandal nu este despre Imnul Secuiesc, ci despre lipsa de respect", a declarat Novak, într-o postare pe Facebook.

După meciul Ungaria - România, scor 4-2, de la Ljubljana, disputat în cadrul Campionatului Mondial de hochei pe gheaţă, divizia a doua valorică, jucătorii români de etnie maghiară au cântat împreună cu hocheiştii unguri şi cu o parte a publicului imnul secuiesc. Jucătorii de etnie română nu au participat la acest moment.

România a pierdut toate meciurile din cadrul competiţiei şi a retrogradat în liga a treia valorică.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața
Elicopterul SMURD a intervenit. Pacient cu AVC ischemic, transportat de la Cluj la Suceava, unde medicii i-au salvat viața

Un bărbat care a suferit un accident vascular cerebral ischemic acut a fost salvat tocmai la spitalul din Suceava, printr-o procedură modernă de extragere a cheagului de sânge. Pacientul a fost transportat cu un elicopter SMURD.

"Oamenii sunt lumina". Corul „Anastasios” face biserica să vibreze. Cântă acolo medici și piloți

Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dăruiesc din timpul lor ca să îi ajute pe alţii, şi nu în ultimul rând înţeleg sensul cuvintelor „empatie” şi „împreună”. Cum ar arăta această ţară, lumea întreagă, dacă le-am urma, exemplul?

Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș
Preparatele pentru masa de Paște, gătite pe ultima sută de metri. Cum arată masa festivă în Maramureș

Pe ultima sută de metri, româncele au desăvârşit preparatele pentru masa de Paște. Au făcut de la cozonac şi pâine proaspătă, până la miel umplut, drob și chiar sarmale. La ţară, au duduit cuptoarele din curte, unde a prins culoare pasca.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.