Presedintele Basescu: Florin Cioaba a fost un adevarat lider si un sprijin pentru comunitatea roma

Ultima actualizare: 21-08-2013 06:53
Florin Cioaba, Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj de condoleante in care arata ca Florin Cioaba a fost "un adevarat lider si un sprijin pentru comunitatea roma".

"Am aflat cu profunda tristete vestea mortii lui Florin Cioaba. Este un moment de adanca suferinta pentru familia lui Florin Cioaba, dar si pentru intreaga comunitate roma, carora doresc sa le adresez intreaga mea compasiune si sustinere.

Florin Cioaba a fost un adevarat lider si un sprijin pentru comunitatea roma pentru ca, intelegand importanta educatiei, i-a indemnat pe tineri sa mearga la scoala, dar si sa-si urmeze vocatia pretuindu-si si promovandu-si traditiile", arata seful statului, intr-un mesaj dat publicitatii de Administratia Prezidentiala.

De asemenea, Basescu le-a spus jurnalistilor, la Prislop, in judetul Maramures, ca Cioaba "a muncit extraordinar de mult sa ii aduca pe romi la crestinism".

"Condoleante familiei domnului Cioaba si condoleante intregii etnii pe care a reprezentat-o. Este un regret pe care il exprim fata de un om care a muncit extraordinar de mult sa ii aduca pe romi la crestinism, indiferent ce fel de crestinism, dar a incercat sa le insufle dorinta de a trece la crestinism. Ceea ce este important", a spus presedintele.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba a incetat din viata duminica, la varsta de 58 de ani, in spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii ii montasera, vineri, un dispozitiv care sa-i ajute inima sa pompeze sange.

Elena Basescu: Florin Cioaba a fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare

Europarlamentarul PDL Elena Basescu afirma, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca Florin Cioaba, care a incetat din viata duminica, a fost "un om deosebit, cu un suflet foarte mare", adaugand ca este alaturi de familia indurerata si de intreaga comunitate roma in aceste momente.

"Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l primeasca in imparatia Sa! A fost un om deosebit, cu un suflet foarte mare. Sunt alaturi de familia indurerata si de intreaga comunitate roma in aceste momente grele", a scris Elena Basescu, fiica cea mica a sefului statului.

Relatiile de amicitie intre familia presedintelui Basescu si cea a lui Florin Cioaba este binecunoscuta.

In 8 aprilie 2013, Florin Cioaba a devenit presedinte al International Romani Union (IRA), la un congres international organizat la Sibiu, la care a fost prezenta si Elena Basescu. In 2012, familia lui Cioaba a fost prezenta la nunta fiicei presedintelui, Elena Basescu, mireasa primind din partea familiei Cioaba o salba de aur si o papusa imbracata in straie tiganesti.

Elena Basescu a avut in ultimii ani mai multe pozitii publice in care a luat apararea comunitatii rome si a cerut respectarea drepturilor acesteia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO