Povestea brazilianului Pedro care lucrează ca paraclisier într-o biserică din Iași
O vacanță în România l-a făcut să se îndrăgostească de plaiurile mioritce atât de tare, încât a învățat să vorbească limba română și s-a convertit la ortodoxie.
De aproape doi ani lucrează ca paraclisier într-o biserică din Iași, și spune că religia noastră i-a adus liniștea de care avea nevoie. Este povestea unui tânăr brazilian, singurul străin care lucrează într-o biserică ortodoxă din județ.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
El este Pedro, în vârstă de 27 de ani, brazilian de origine, dar îndrăgostit de Iaşi şi mai ales de religia creştin ortodoxă. A ajuns în România în urmă cu 6 ani, iar de 2 ani de zile s-a mutat în capitala Moldovei şi tot de atunci s-a convertit la ortodoxie. Acum lucrează ca paracliser la biserica Naşterii Maicii Domnului Talpalari din municipiul Iaşi.
Pedro Passos, brazilian paracliser: ”Eram protestant, prima intrare în biserca ortodoxă a fost un şoc, cu cântare foarte frumoasă şi asta cred că a fost primul click”.
Preotul bisericii în care lucrează brazilianul se mândreşte că are drept ajutor un brazilian care a învăţat rapid tainele paracliserului.
Vladislav Nedelcu, preot Biserica Talpalari Iași: ”A fost primit cu bucurie pentru că şi el mereu zâmbea, era mereu binevoitor şi atunci acest lucru a făcut ca şi ceilalţi să îl vadă într-un mod prietenos”.
Într-un timp relativ scurt, Pedro a învăţat să vorbească şi să scrie în limba română, ajutat şi de soţia sa, Raluca.
Raluca Passos soția lui Pedro: ”Vorbim şi în romană şi în portugheză, dar el are cărticica în portugheză. Eu spun o rugăciune în română, el în portugheză sau eu mai citesc în porugheză, el în română”.
Brazilianul Pedro este îndrăgit şi de enoriaşi.
Fată: ”A fost bine primit şi primit cu drag de toată lumea de aici, mai ales că este zâmbitor şi prietenos. A venit din Brazilia cu o prietenie şi deschidere”.
Pentru brazilianul Pedro, Iaşiul a devenit acasă, iar biserica ortodoxă o comunitate în care s-a integrat uşor.