Peste 640 de lei vor cheltui romanii pentru produsele alimentare de Craciun si Revelion. Cat costa un meniu traditional

15-12-2016 18:45

Bugetul total (Craciun si Revelion) alocat pentru Sarbatori in acest an este estimat la 1.660,87 lei.

"Astfel, aproape trei sferturi dintre locuitorii din urban vor cheltui sume intre 1.000 si 3.000 lei pentru Craciun si Revelion, in timp ce 17,9% dintre acestia vor avea la dispozitie o suma mai mica de 1.000 de lei", reiese din studiul citat

Ce fac in aceste zile femeile independente care pun cariera pe primul plan si bucataria pe ultimul? Se conecteaza la net, ca tot ce iute ca vantul si vad in ce oferte de Craciun se intrec restaurantele.

Sarmalute din porc, piftie de curcan, friptura, purcelus de lapte sau cozonac, toate se gatesc in bucatariile celor ce acum primesc non-stop comenzi pentru masa de Craciun.

Anita Croitoriu,  vanzator bacanie: "Suna foarte des telefonul. Un furnizor intreba: Asa lucrati?- Da, si asta e doar inceputul. E nebunie! Toata lumea vrea piftie, toate lumea vrea platouri!"

Cel mai aprecat meniu de Craciun de la respectiva bacanie se numeste "Turul tarii cu carnuri afumate si branzeturi romanesti maturate".

Horia Dascal, bucatar: "Contine: barbic de plescoi, ghiudem de plescoi, urda de la vatra moldovitei, cascaval afumat, piept de rata marinat, carnati picanti, branza de burduf, sunca fiarta, mushci file si e 120 de lei 4-5 persoane. Cu sarmale cu cozonac si cu piftie duce la 350 de ron"

La fel de apreciate sunt preparate individuale in special piftia, rulada cu alune, borsul, sau cozonacii .

Intr-o alta bucatarie "Meniul Craciunita" este o invitatie serioasa sa te asezi la masa si sa nu te mai opresti.

Elena Nita: "De joi, telefoanele suna incontinuu."

Reporter: "Cati au sunat pana acum?"

Elena Nita: "Cam 60-70 de clicenti. Avem un meniu traditional. Cuprinde tot ce isi poate dori cineva: ciorbita sarmale piftie pana la deserturi, placinte cozonaci 700 de lei"

"Meniul Renilor" e ceva mai ieftin. Pentru 260 de lei primiti salata de boeuf, piftie de porc sau curcan, sarmale in vita sau varza, friptura de porc si cozonac de cas cat sa se sature 6 persoane.

Alti tineri din Bucuresti au pus bazele unui concept.

Ei spun ca purcelusul de lapte este vedeta acestor sarbatori. Pun toate ingredientele curatate si pregatite intr- o cutie alaturi de o fisa de instructiuni despre cum se gateste preparatul respectiv.

Ionut Turlea, restaurant marketing: "Printre cele mai gustoase e purcelusul de lapte la cuptor, iar el vine insotit cu cinci garnituri- mazare si frantuzisme, si alt frantuzism: piure de telina, piure de mazare. purcelusul costa 250 de lei si e suficient pt 6 persoane."

Domnul Nelu din localitatea Satchinez, judetul Timis, prepara produse din carne direct in ferma lui pe care le trimite apoi in toata tara. Multe sunt afumate cu rumegus de esenta tare, fag si stejar.

Nelutu Ardelean, agronom: "In afara de porc eu zic ca este binevenita si o pastrama de berbecut, o carne macerata, afumata chiar prinde foarte bine si oaia o recomand la toata lumea"

De sarbatori romanii se gandesc in primul rand la mancare. astfel ca, peste 640 de lei sunt cheltuiti pe produsele alimentare pentru masa de Craciun si Revelion.

Ca sa nu ramaneti flamanzi trebuie sa stiti ca majoritatea restaurantelor si fermelor primesc comenzi pana in 22 decembrie.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26