Pedepsele primite de stăpânii de sclavi din Berevoești, care au torturat 40 de copii și tineri

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Berevoesti - stiri

Magistraţii Tribunalului Argeş au dat luni seară sentinţele în dosarul stăpânilor de sclavi de la Berevoeşti.

Alţi şapte dintre stăpânii de sclavi de la Berevoesti au fost condamnaţi luni, de către Magistraţii Tribunalului Argeş. Pedepsele cu închisoare sunt cuprinse între 5 ani şi 2 luni şi 18 ani şi 10 luni. Pedeapsa cea mai mare a primit-o Bădală Costinel, pentru trafic de persoane şi trafic de minori. Acesta a torturat timp de mai multe luni doi minori, relatează Jurnalul de Arges.

Sentinţele nu sunt definitive. Potrivit Jurnalului de Argeș, aceștia au fost condamnați și la plata unor daune în valoare de 160.000 de euro celor opt victime pe care le-au torturat și umilit.

Lista celorlalte pedepse de închisoare cu executare:
Traian Păun  -10 ani;
Păun Petruţa Minuca - 8 ani şi 6 luni;
Florin Feraru - 8 ani, 5 luni şi 10 zile;
Feraru Ancuţa Mariana - 5 ani şi 2 luni;
Păun Traian - 11 ani şi 6 luni.

Caz de sclavie modernă

În luna iulie 2016, procurorii DIICOT Piteşti, împreună cu poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Piteşti şi Craiova, au făcut 40 de percheziţii în comuna Berevoeşti, satul Gămăceşti, din judeţul Argeş, pentru destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiunde trafic de persoane şi trafic de minori.

Persoanele vizate în acest caz au fost inculpate sub acuzaţia că, începând cu anul 2008 şi până în prezent, ar fi constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat aproximativ 40 de persoane minore şi majore prin constrangere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea le-au exploatat supunându-le la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat.

Printre victime se numără copii, dar şi persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice ori cu situaţii materiale precare care au fost forţate să muncească sau să practice cerşetoria, „prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate”, arăta DIICOT. Cinci persoane, între care doi copii, exploatate de către membrii grupărilor din Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost găsite de poliţişti legate cu lanţuri. De asemenea, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat aproape 230.000 de lei, jumătate de kilogram de aur, maşini şi drujbe.

Potrivit unor surse judiciare, suspecţii din acest dosar, rude între ei, îşi recrutau victimele în diverse moduri. În unele situaţii, ei le promiteau unor bărbaţi că îi angajează ca zilieri sau ca şoferi plătiţi cu 100 sau 200 de lei, plus masă şi cazare pentru fiecare cursă. Ulterior, acestora le erau luate actele, respectiv buletinul şi permisul de conducere, şi erau obligate să facă diverse munci, dar şi să cerşească în beneficiul exploatatorilor. Astfel, au fost identificaţi bărbaţi puşi să spele vase, rufe, să îngrijească animale, să facă grădinărit sau să cureţe fecalele din spatele casei, spaţiu folosit în loc de toaletă. În alte situaţii, suspecţii răpeau victimele de pe stradă.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO