Pedepse mai dure pentru cei care nu respectă carantina. Vor răspunde penal

31-03-2020 17:19


Autoritățile au înăsprit pedepse aplicate celor care nu respectă carantina sau izolarea.

Vinovaţii vor relua ciclul de 14 zile și vor suporta cheltuielile.

Polițiştii, în schimb, spun că au raportat astfel de cazuri la DSP, însă nu o dată ar fi primit recomandarea să se limiteze la amenzi și să îi trimită pe oameni acasă.

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI: „Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităților competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de la carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea și vor răspunde penal conform legii. Persoanele care nu respectă condițiile izolării în locul declarat la care au optat să efectueze izolarea și sunt identificate în afara spațiului de izolare, vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea și vor fi sancționate contravențional."

Cosmin Andreica, Sindicat Europol: „Noi am avut nenumărate sesizări din partea colegilor noștri care identificau persoane ce trebuiau să fie în izolare și se aflau în diferite spații publice, iar în momentul în care au sesizat DSP-ul, pe motiv de lipsă de locuri în spațiile de carantină sau a faptului că nu aveau sumele necesare pentru a asigura hrana acestor persoane, le-a recomandat polițiștilor să le aplice sancțiunea și să-i lase în continuare să rămână în izolare la domiciliu."

La Hârșova, mai multe cadre medicale sunt în izolare, după o noapte agitată. Un bărbat ieșit din autoizolare a venit la spitalul din oraș băut și plin de sânge.

Andrei-Bogdan Zidaru- managerul spitalului orășenesc Hârșova: „Foarte agitat, fiind în stare de ebrietate, plin de sânge. A scuipat portarul, juristul, medicii i-a înjurat. Abia au reușit să-l aducă la spital, l-au imobilizat, i-au acordat primul ajutor, pentru că pierduse foarte mult sânge. El era izolat la domiciliu, iar pentru asta o să stea în carantină încă 14 zile. O parte din cadrele medicale nu au avut timp să se protejeze și acum i-am izolat pe toți."

Andreea Iliescu, purtătoare de cuvânt IPJ Constanța: „În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și zădărnicire de combatere a bolilor."

Cei care au luat contact cu individul au fost mutați într-o pensiune din oraș. Vor fi testați de Direcția de Sănătate Publică.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO