(P) Ai încălcat ordinul de protecție? Află care sunt consecințele.
Încălcarea ordinului de protecție se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Și ca să vedem baza legală, ne uităm la art. 47 din Legea 26 din 2024 privind ordinul de protecție.
Încălcarea ordinului de protecție se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Și ca să vedem baza legală, ne uităm la art. 47 din Legea 26 din 2024 privind ordinul de protecție.
Pedeapsa în decursul anilor a fost mai mică, de la 1 lună la 1 an dar pentru a combate fenomenul violenței domestice, legiuitorul a reglementat o pedeapsă mai mare, ne explică Avocat Georgiana Petrov.
A se reține că acum ordinul de protecție se poate emite pentru o perioadă de până la 12 luni (nu 6 luni cum era înainte de Legea 240 din 2023).
Judecarea de face de urgență iar asistența juridică este obligatorie.
Caz concret de încălcarea ordinului de protecție – Judecătoria Constanța
Într-un caz penal soluționat de Judecătoria Constanța pe 15.07.2024 pentru săvârşirea infracţiunilor de încălcarea ordinului de protecţie și încălcarea ordinului de protecţie provizoriu (Cod Rejust 4e5534337), următoarele informații sunt relevante pentru această speță:
- fapta s-a întâmplat pe 10.07.2022
- inculpatul s-a apropiat la o distanţă mai mică de 100 metri faţă de persoana vătămată
- rechizitoriul parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a fost întocmit pe 09.11.2023
- soluția din dosar a fost dată pe 15.07.2024
- inculpatul a primit pedepsa de 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție și de 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție provizoriu (cel provizoriu este emis de poliție pentru un termen de maxim 5 zile)
- inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Direcția Gestionare Servicii Publice Constanţa, Primăria Constanța sau la Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanta, pe o perioadă de 100 de zile.
Inculpatul trebuie să comunice:
- schimbarea locuinței
- orice deplasare mai mare de 5 zile
- schimbarea locului de muncă sau
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Constanţa, la datele fixate de acesta
Caz concret de încălcarea ordinului de protecție – Judecătoria Caracal
Într-un caz penal soluționat de Judecătoria Caracal pe 20.12.2024 pentru săvârşirea infracţiunii de încălcarea ordinului de protecţie (Cod Rejust 59d494445), următoarele informații sunt relevante pentru această speță:
- fapta s-a întâmplat pe 06.09.2024
- inculpatul s-a apropiat la o distanţă mai mică de 200 metri faţă de victimă, de fiica ei
- i-a cerut victimei (adică soției de care era despărțit în fapt) să îi arate telefonul și deoarece nu i l-a dat, a lovit-o de mai multe ori cu pumnii şi picioarele, făcând abstracţie de prezenţa fiicei lor în vârstă de 3 ani
- rechizitoriul parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal a fost întocmit pe 25.09.2024
- primul termen a fost pe 04.12.2024
- soluția din dosar a fost dată pe 20.12.2024
- inculpatul a primit pedepsa de 1 an și 6 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție
Ce se poate solicita printr-un ordin de protecție?
- evacuarea temporară a agresorului din locuința comună;
- reintegrarea victimei și, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuința comună;
- obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
- interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
- obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere;
- interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima;
- obligarea agresorului de a preda poliției armele, componentele esențiale și munițiile deținute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum și autorizația/autorizațiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia.
În ce cazuri putem cere ordin de protecție
Când este pusă în pericol
- viața
- integritatea fizică
- integritatea psihică sau
- libertatea
prin acte de violență din partea unei alte persoane poate solicita instanței ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecție prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe măsuri / obligații / interdicții.
Dacă ai vreo problemă privind respectarea sau nerespectarea ordinului de protecție în Constanța, poți contacta un avocat din Constanța, care având multe dosare în acest domeniu te poate ajuta prin reprezentare și oferirea de soluții juridice aplicabile cazului tău.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
23-12-2024 09:38