ORA PAMANTULUI. Sambata seara, timp de o ora, lumea a fost cuprinsa de intuneric. Mesajul transmis de Barack Obama

28-03-2015 22:27


Unul dintre cele mai mari evenimente la nivel mondial, care reuneste anual milioane de oameni din toate colturile lumii, a stins in aceasta seara luminile, timp de o ora, pentru protejarea planetei.

La Ora Pamantului, 20.30, Big Ben, Turnul Eiffel sau Ateneul Roman, alaturi de alte sute de cladiri simbol, vor ramane in bezna, iar numeroase evenimente vor avea loc la lumina lumanarii.

MAE s-a alaturat miscarii Earth Hour

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, intr-un comunicat, ca se alatura si in acest an campaniei Ora Pamantului (Earth Hour) si a stins luminile din cladirile Centralei MAE si ale misiunilor diplomatice sambata, in intervalul 20.30 - 21.30 (ora locala).

De asemenea, toti angajatii MAE au fost incurajati sa faca acelasi gest si in locuintele personale.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ministerul Afacerilor Externe a luat parte astfel la campania care se deruleaza in acest an in 7.000 de orase din mai mult de 162 de tari, pentru a creste gradul de constientizare asupra problemelor generate de schimbarile climatice si asupra necesitatii protejarii mediului inconjurator.

Earth Hour a fost organizat pentru prima data de catre organizatia WWF-Australia in Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand inregistrat de organizatia WWF (World Wide Fund for Nature) la nivel global. Peste 2.2 milioane de oameni si 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o ora in acea seara, ca semn al constientizarii problemei schimbarilor climatice.

Implicarea oamenilor de pe tot globul a facut in doar cativa ani ca Earth Hour sa devina cel mai mare eveniment de mediu din istorie.

La editia 2014, peste 7.000 de orase din peste 162 de tari au stins lumina de Earth Hour.

ORA PAMANTULUI: Crosuri, tururi pe bicicleta si spectacole, sambata seara, in zeci de orase din tara

Ora Pamantului a fost sarbatorita, sambata seara, in zeci de orase din tara, unde au fost stinse luminile timp de o ora, printre manifestarile pregatite pentru acest eveniment fiind crosuri, tururi pe bicicleta, plimbari nocturne si spectacole la lumina lumanarilor.

Iluminatul a fost oprit in locuri reprezentative din zeci de orase din toata tara, dar si in institutii si companii.

In plus, au fost planificate numeroase evenimente pentru petrecerea acestei ore, dar si pentru a atrage atentia asupra importantei protejarii mediului inconjurator.

Printre cladirile unde au fost stinse luminile se numara Palatul Parlamentului, Palatul Victoria, Primaria Capitalei, Ministerul Mediului, Ministerul de Interne, Opera Nationala, Ateneul Roman, Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul National de Arta si Muzeul de Istorie, in Capitala, alaturi de Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia.

La Sinaia, Castelul Peles a stins cele peste 3.000 de corpuri de iluminat. Pentru Ora Pamantului din acest an, organizatorul local al evenimentului, WWF Romania, a incurajat manifestari precum o alergare nocturna, o tura cu bicicleta sau o plimbare simbolica prin oras.

In Bucuresti, cei care au vrut sa participe la manifestari au fost asteptati de la 19.30 in Parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle. Seara a debutat cu o sesiune de exercitii fizice usoare, alaturi de antrenorii Limitless si ambasadorul Earth Hour, Zoli Toth. De la ora 20.00, participantii s-au pregatit de stingerea luminilor, aprinzand lumanari de dimensiuni mari. Dupa stingerea luminilor, la ora 20.30, a urmat un program de aproape doua ore, fara surse de curent.

Astfel, a avut loc un concert de percutie, dublat de un spectacol cu foc, prezentate de Drum 'n' fire feat. Emi & lazy shadows. Cei care au dorit sa incerce sa cante la tobe au avut aceasta posibilitate, alaturi de profesionisti. In plus, cateva biciclete Pegas au putut fi inchiriate gratuit pe durata evenimentului.

Programul de Ora Pamantului din Capitala a inclus si un tur pe bicicleta de 16 kilometri, ce a avut loc intre orele 20.30 - 21.30, cu plecare din Parcul Izvor.

La Bistrita, capitala Earth Hour 2012, manifestarile au inceput de la ora 20.00, cu spectacolul gulgutelor. Voluntarii Asociatiei "Cercetasii bistriteni" au amplasat lampioane cercetasesti luminoase in zona pietonala Liviu Rebreanu. Au fost apoi premiati cei care au avut cele mai bune idei in concursurile "Mascota Eco" si "Floarea soarelui - planta de cultura agricola energetica".

Dupa o numaratoare inversa, iluminatul public a fost intrerupt in oras timp de o ora, in care va avea loc un tur ciclist, Crosul "Alearga pentru Pamant", la care au participat si sportivi medaliati la campionate nationale si internationale, proiectii luminoase si un spectacol de lumina cu Trupa "Sirius" de la Asociatia culturala Bistrita Medievala.

In Timisoara, capitala Earth Hour 2013, municipalitatea, impreuna cu Casa de Cultura, a organizat in Piata Victoriei, incepand cu ora 19.00, concerte cu Pragu' de Sus si trupa Box Office.

Intre 20.30 si 21.30 a fost stins iluminatul public si arhitectural in Piata Victoriei, la cladirea Primariei Municipiului Timisoara, la Catedrala Mitropolitana si in Parcul Central. In acest timp a avut avea loc si un spectacol cu foc sustinut de artistul de strada Raluca Ilas.

La Satu Mare, capitala Earth Hour 2014, primaria si mai multe asociatii au organizat urmatoarele activitati: desene cu creta pe asfalt, crearea unei panze cu idei si mesaje ale publicului la intrebarea "Tu ce poti face pentru a proteja pamantul?", construirea unui lant uman care sa inconjoare parcul central, cu scopul de a transmite mesajul de protejare a naturii, ateliere de creatie, Critical Mass - actiune de promovare a mersului pe bicicleta si constientizarea importantei asigurarii biciclistilor, a pistelor pentru biciclisti si a stilului de viata sanatos, lansare de zmeie si de lampioane.

Alte peste 30 de orase din tara si-au anuntat participarea la editia din acest an a evenimentului. La Adjud, primaria impreuna cu liceeni, elevi, cadre didactice si nu numai a organizat o alergare nocturna si plimbare la lumina lumanarilor prin Parcul municipal Adjud.

Un maraton si un semimaraton au fost organizate la Aiud, de Ora Pamantului.

La Alba-Iulia a fost organizat un tur al Cetatii Alba Carolina, inclusiv pe bicicleta.

Programul de activitati organizate la Botosani a inclus un spectacol si Crosul Earth Hour ce se va desfasura odata cu stingerea luminilor la ora 20.30.

La Braila au fost organizate, vineri, in Parcul Monumentul, o serie de evenimente ce promoveaza stilul de viata sanatos, ce includ exercitii de fitness urban, plimbare cu biciclete tandem si minicros.

La Calan, pe Stadionul Victoria, a fost realizata o inima din lumanari si au fost lansate vreo 200 de lampioane. De asemenea, a avut loc un cros.

Ora Pamantului a fost sarbatorita si la Calarasi printr-un spectacol in aer liber, cu cantari si dansuri, iar la finalul momentului artistic au fost lansate lampioane.

Evenimentul din orasul Cluj Napoca a avut loc in Piata Unirii, unde voluntarii Asociatiei Studentilor pentru Natura si Capitalei Europene a Tineretului au raspandit mesajul Earth Hour, prin aprinderea lumanarilor ce au fost vizibile in timp real pe portalul Transylvania Cam. Iluminatul public a fost stins, iar participantii s-au putut bucura de jocuri de lumini si foc. La aprinderea luminilor, a fost proiectat un film tematic la Cinematograul Marasti, cu intrarea gratuita.

Evenimentul de la Constanta s-a intitulat "Sa lasam Pamantul sa respire timp de o ora, in Parcul Tabacarie". Voluntarii Mare Nostrum, elevii si cadrele didactice au amplasat peste 2.000 de lumanari in parc, atat pe marginea aleilor pentru a marca traseul, cat si pe spatiul verde, pentru a reprezanta diverse simboluri stilizate legate de natura si de protectia mediului. De asemenea, a fost organizata si o tombola de becuri unde cetatenii sunt invitati sa aduca becurile uzate, avand ocazia de a primi un premiu special.

Un tur ciclist al orasului a avut loc si la Craiova, in timpul zilei, in timp ce seara toti cetatenii au fost invitati sa danseze in Piata "Mihai Viteazul", in cadrul actiunii "Dance for Earth", sustinuta de cluburile de dans din oras, dar si la observatii astronomice oferite de Centrul Astroed al Universitatii din Craiova.

In Medias, a avut loc un concert de chitara sustinut de un grup de elevi, dar si o alergare nocturna.

Locuitorii din Moinesti au fost invitati sa raspunda la intrebarea "Tu ce poti face pentru a proteja pamantul?", sa participe la realizarea unei ilustratii din lumanari Moinesti 60+, precum si crearea de alte desene din lumanari, faclii sau candele din ceara, sa lanseze lampioane si sa se plimbe la lumina lumanarilor.

La Oradea, au fost organizate, in Parcul 1 Decembrie, demonstratii artistice si culturale fara folosirea unor surse de energie: muzica live, dans contemporan, plasarea de lumanari, gulgute si torte. Astroclubul Panciu a organizat observatii astronomice in Parcul Central, urmate de o plimbare in timpul careia participantii au marcat traseul cu LED-uri. A avut loc si o lansare de lampioane pe esplanada Parcului Central al Orasului Panciu, la final realizandu-se o ilustratie din lumanari PANCIU 60+. Ulterior, in perioada 2 - 6 aprilie, va fi organizata o campanie de colectare a hartiei refolosibile sub genericul "Hartia reciclata = O planeta mai curata".

La Piatra Neamt, participantii s-au adunat in Piata "Curtea Domneasca", fiind invitati sa vina cu o sursa de lumina (felinar, lanterna, candele, telefoane mobile, brichete, etc.). In Turnul lui Stefan cel Mare a fost instalata o camera video, precum si cateva la sol si cu ajutorul mai multor fotografi din oras s-au realizat fotografii si un filmulet care sa arate cum a fost sarbatorita Ora Pamantului in oras.

In Ploiesti la Sala Sporturilor Olimpia, cetatenii au fost asteptati cu chef de privit stele, de interactionat, cu bicicleta sau skateboard-ul, cu o frontala sau lanterna, pentru a petrece intr-un mod amuzant, interactiv, in aer liber, Ora Pamantului.

Un mars al candelelor, un exercitiu cu faclii, acompaniat de interventia muzicala a Scolii de Arta "Sergiu Celibidache", alaturi de o lansare de lampioane si "vulcani cu scantei" au animat orasul Roman, cu ocazia Orei Pamantului. De asemenea, s-a organizat o competitie intre institutiile de invatamant in intervalul 23 - 27 martie care a vizat colectarea deseurilor ce pot fi valorificate.

La Rosiorii de Vede au avut loc manifestarea "Lumina pentru viitor", editia a II-a, o "invitatie la miscare, cu lumanari in maini, pentru rosiorenii de toate varstele", spectacolul "Vindecati Terra!", sustinut de membri ai Cercului de Muzica al Casei de Cultura, si "Lumina artei" - expozitie de sculptura in piatra de rau si lemn, semnata de artistul plastic rosiorean Costel Paun si prezentata intr-un spatiu neconventional la lumina lumanarilor.

O plimbare simbolica si un tur cu bicicleta au avut loc si la Salonta.

Sighisoara a marcat Ora Pamantului inca de la inceputul zilei de sambata cu actiuni de ecologizare in cartierele Sighisoarei, in apropierea unitatilor de invatamant. De la ora 20.30 a avut loc o intalnire in fata Turnului cu Ceas cu lumanari-pastila in borcane de sticla, un concert sustinut de Fanfara Municipiului Sighisoara si parada tinutelor realizate din materiale reciclabile.

La Tulcea a fost organizat Crosul Ora Pamantului, sambata, de la ora 10.00, in jurul Lacului Ciuperca, unde este amenajata si o pista de biciclete.

Cetatenii din Turda au fost asteptati pe platoul din fata Primariei, unde au fost aprinse lumanari, au participat si la un tur nocturn pe bicicleta.

La Ramnicu Valcea, sambata seara au avut loc momentul dramatic "Pamanteanule, si tu esti un 'mic print'" (adaptare dupa Antoine de Saint-Exupéry), proiectii de filme tematice, animatii stradale, jocuri de lumini si lansari de lampioane.

In toate orasele participante au fost  stinse luminile in mai multe locuri reprezentative.

Ora Pamantului se sarbatoreste in Romania din 2009, iar la nivel international, din 2007, cand WWF Australia a organizat prima editie a acestui eveniment, in orasul Sydney. Peste 2,2 milioane de oameni si 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o ora in acea seara, ca semn al constientizarii problemei schimbarilor climatice. Campania a reunit in 2014 in demersul comun de stingere simbolica a luminilor peste 7.000 de orase din peste 160 de tari.

Ora Pamantului in lume

In Asia, la Seul si la Taipei, oamenii s-au strans in marile piete pentru a vedea cum se sting luminile la ora locala 20.30.

Ora Pamantului se sarbatoreste la nivel international de 8 ani incoace, iar Sidney a fost primul oras care a adat tonul acestui fenomen mondial. Din 2009, Romania s-a alaturat si ea evenimentului care atrage atentia asupra schimbarilor climatice.

In filmuletul de prezentare de anul acesta, organizatorii au strans mesaje mobilizatoare de la mari personalitati ale lumii.

"Suntem prima generatie care resimte impactul schimbarilor climatice si ultima generatie care poate sa schimbe ceva", a spus presedintele SUA, Barack Obama.

"Ora pamantului este ocazia pentru cetatenii lumii sa trimita un mesaj clar: vor sa actioneza asupra schimbarilor climatice", a spus si Ban Ki-Moon, secretarul general al ONU.

"Daca nu facem nimic in privinta schimbarilor climatice imediat, vom pierde sansa de a o mai face vreodata", a atras atentia si actorul Mark Ruffalo.

VIDEO PROTVPLUS.RO