ORA DE IARNA 2014. Romania a trecut in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de iarna
ORA DE IARNA 2014. Romania va trece in noaptea de sambata spre duminica la ora oficiala de iarna. Astfel, ora 4 va deveni ora 3.
ORA DE IARNA 2014. Potrivit astronomilor, ora oficiala de vara este aplicata in intervalul cuprins intre ultima duminica din luna martie si ultima duminica din octombrie. Intrucat ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, ziua de 26 octombrie 2014 va deveni cea mai lunga zi din an, avand 25 de ore.
ORA DE IARNA 2014. Cu toate acestea, ora de iarna este ora oficiala a oricarui stat de pe glob. In acest fel ora de vara este cea vinovata pentru “dereglarea” ceasurilor. Insa toate acestea, pentru un scop nobil si anume acela de a economisi energia electrica necesara pentru iluminatul public si privat prin folosirea eficienta a luminii Soarelui pentru activitatile curente.
ORA DE IARNA 2014. Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda. Diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Insa numerotarea acestor fusuri incepe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich, din Marea Britanie, in sens pozitiv catre est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 si a Europei Orientale - ora fusului 2.
ORA DE IARNA 2014. Romania se incadreaza in fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie este denumita "timpul legal roman".
ORA DE IARNA 2014. Conventia a fost semnata de Romania in 1979, iar in 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost din nou corelat cu cel practicat in tarile Uniunii Europene. In 1996, tinand cont de avantajele decalarii orarului cu o ora vara, pentru a profita la maximum de orele de lumina, acest orar a fost prelungit in Europa cu inca o luna.