O sală specială pentru copiii care sunt audiați a fost amenajată la Tribunalul Arad. Cum arată
Model de normalitate la Tribunalul Arad, unde a fost amenajată o sala specială unde să fie audiați copiii care fac obiectul unor procese civile.
Până acum, discuțiile cu cei mici aveau loc în biroul unui judecător, unde copilul se poate simțit inconfortabil și neprotejat. Drept urmare, și mărturia lui poate fi alterată. Cu ajutorul unor voluntari, la tribunal a fost amenajată o sală colorată, plină cu jucării și cărți, așa cum există în marile instanțe europene.
Într-o încăpere ajungeau pe zi chiar și șase, șapte copii, unde le erau ascultate mărturiile. Acum pentru ei a fost creat un spațiu potrivit vârstei lor: primitor, colorat, cu jucării și cărți care să îi destindă.
Flavius VIrgil Bradin, vicepreședinte Tribunalul Arad: „Până în prezent audierea minorului avea loc fie în austerul birou al unui judecător, fie în sala de judecată. Evident, o astfel de atmosferă nu era propice pentru deschiderea copilului. Un judecător trebuie să perceapă adevăratele sentimente, adevăratele dorințe ale copilului. Din discuțiile avute cu colegii mei, mi-au spus că dialogul cu copii a fost cu totul și cu totul, altfel că aceștia s-au simțit mult mai relaxați."
Un amănunt extrem de important, întrucât o vizită la tribunal se poate transforma într-o traumă pentru copil.
Bogdan Ionescu, avocat: „Audierea unui minor într-o fază judiciară este o experiență destul de traumatizantă. Oricât de cald sau de amabil ar fi un judecător, trebuie să aibă și mediul necesar. Se vede o schimbare evidentă în bine în contextul în care minorii, evident, se simt mult mai bine într-un astfel de mediu ludic."
Crina Stan, psiholog: „Îi ajută pe copii să-și exprime nevoile și dorințele într-un mediu prietenos și securizant. Este o modalitate prin care autoritățile reușesc cumva să se apropie de sufletul copilului, iar opinia acestuia să fie cât mai puțin influențată de persoanele din exterior sau cele direct implicate."
Cei de la Tribunalul Arad au încercat să obțină fonduri guvernamentale pentru acest spațiu, însă au fost refuzați. Așa că încăperea a fost amenajată prin eforturile unor voluntari.
Adrian Luca, voluntar: „Considerăm că acești copii care vin cu o traumă în acest spațiu au nevoie măcar de o mică lumină într-un mediu destul de cenușiu."
1500 de copii ajung să fie audiați anual, doar la Tribunalul din Arad. Sunt chemați în procese de divorț, pentru stabilirea reședinței, a dreptului de vizită sau pentru plasamente ori adopții.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!