Prima stație de metrou supraterană din București. Ar trebui să fie gata în 2021

Dată publicare: 04-12-2018 13:08
Dată actualizare: 04-12-2018 19:32


Capitala va avea prima stație de metrou supraterană, în prelungirea stației Berceni, care este acum capăt de linie.

Cel puțin asta promite Primăria Sectorului 4, care s-a angajat să plătească integral lucrările, deși nu are încă o estimare de cost. Metrorex ar urma să primească stația în concesiune și să pună pe traseu două trenuri, care să preia călătorii la fiecare sfert de oră. Acest proiect va veni în ajutorul zonelor rezidențiale limitrofe Capitalei, însă abia peste 3 ani.

Metrorex anunţă că în 2021 va deschide prima staţie de metrou supraterană, la jumătatea distanţei dintre staţia Berceni, ultima din magistrala 2, şi Șoseaua de Centură.

Dumitru Sodolescu, directorul general al Metrorex: ”Vom avea o staţie la 1,2 km de staţia Berceni. Metrorex va exploata, aşa cum este normal. Vom avea două trenuri suplimentare, faţă de cele care sunt în parc în clipa de față.

Metroul ar urma să plece din noua staţie la fiecare 15 minute. Parte din infrastructura necesară acestui proiect deja există: o linie de transport tehnic ce ar urma să fie dublată cu încă o cale de rulare. Accesul pietonilor se va face prin două pasaje. Tot aici va apărea şi o zonă tip park&ride, unde oamenii să-şi poată lăsa maşinile ca să plece la serviciu cu metroul.

Cinci mii de oameni locuiesc în cele 50 de blocuri recent apărute în sudul Capitalei. Șase mii lucrează la cele 150 de firme din zonă şi peste zece mii tranzitează zilnic, dinspre comunele limitrofe, către centrul Bucureştiului.

Bărbat: ”Lucrez aici şi stau în Apărători. Deci ar fi super, super! De nouă ani, de când facem naveta.

În prezent, deşi lărgită de la două la patru benzi, şoseaua care preia tot traficul acolo unde se opreşte metroul este foarte aglomerată.

Proiectul staţiei de metrou supraterane va fi finanţat în totalitate de Primăria Sectorului 4. Deşi edilii nu pot spune cât va costa totul.

Daniel Băluță, primarul sectorului 4: ”Lucrările în mod efectiv vor începe în anul 2019. Valoarea acestei investiţii estimată o putem avea la 31.12.2018, când vom avea finalizat studiul de fezabilitate.

Primăria a plătit deja pentru studiul de fezabilitate 1 milion 300 de mii de lei. Ideea metroului dus până la Centură are aproape 30 de ani.

Locuitorii îşi păstrează aşadar scepticismul, pentru că autorităţile au anunţat numeroase proiecte pentru infrastructura Bucureştiului, dar pe multe nu le-au finalizat. Iar metroul din Drumul Taberei a fost din nou amânat.


VIDEO PROTVPLUS.RO