Ancheta continuă în cazul falselor gazde care ar fi pretins decontări închipuite, pe motiv că ar fi cazat mii de ucraineni
Continuă ancheta falselor gazde de ucraineni din comuna Petrova, județul Maramureș. Polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au găsit drept spații de cazare magazii fără utilități sau case în construcții.
Peste o sută de săteni, printre care și funcționari publici din Primărie sunt bănuiți că ar fi mințit când au declarat că adăpostesc la ei acasă mii de refugiați.
Anchetatorii au început perchezițiile în zorii zilei și au ridicat din casele oamenilor circa 400.000 de lei, o sumă modestă în comparație cu cele trei milioane de lei pe care le-ar fi primit oamenii pentru cazări fictive de la începutul războiului până acum.
În plus, anchetatorii au ridicat și mai multe documente, telefoane mobile și mijloace de stocare electronică, ce îi vor ajuta în anchetă.
Surprinzător este că o parte dintre adresele menționate în cererile depuse nu erau potrivite pentru a caza persoane, pentru că erau case în construcție, fără uși sau ferestre, și chiar fără utilități, iar spațiul camerelor este prea mic pentru a caza un număr atât de mare de persoane.
Până la finalizarea anchetei, banii ceruți pentru cazarea și hrana ucrainenilor în luna ianuarie au fost blocați în cont, iar plata amânată.
Știre inițială:
Percheziții de amploare în Maramureș unde aproape o întreagă comună ar fi pretins decontări închipuite, pe motiv că ar fi cazat la ei în case mii de ucraineni.
În realitate, însă, nici picior de refugiat prin zonă. Prejudiciul este estimat la aproape 3 milioane de lei. Vizați de anchetă sunt inclusiv primarul și mai mulți funcționari.
Localnicii din comuna Petrova au fost treziți cu noaptea-n cap de către cei de la acțiuni speciale, jandarmi și polițiști. Din zori, anchetatorii au început să caute refugiați cazați în gospodăriile celor de aici, așa cum ar fi declarat în acte pentru deconturi. În realitate, nici urmă de ucraineni.
Reporter: Ați văzut prin sat ucrainieni?
Localnic: Deloc.
Reporter: Ați văzut poliție?
Localnic: Am văzut poliție circulând non stop.
Reporter: Ce caută?
Localnic: Caută ce au făcut o seamă, au avut cazați ucrainieni, dar pe hârtie atata tot. Nu a fost niciunul în comună, dar banii au fost încasați.
Reporter: E implicată și primăria?
Localnic: Vai de mine, ei au fost primii.
Sunt vizați de anchetă peste 100 de localnici și angajați din primărie în funcție cu edilul. Potrivit unor surse din anchetă, aceștia sunt bănuiți de fals în înscrisuri.
Pentru un singur ucrainean, statul oferă pe zi 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană. De exemplu, cel care găzduiește o familie de refugiați cu un copil, poate primi, într-o singură lună, peste 6 mii de lei.
Potrivit procurorilor, unii funcționari și-ar fi semnat propriile cereri prin care ar fi pretins că au în casele lor refugiați de peste graniță. Cei din sat spun că au văzut, ce-i drept, ucraineni pe ulițele lor, anul trecut, dar că ar fi fost doar în tranzit.
Localnic: Am văzut doi bătrâni în vară și atât, în rest nu am văzut nimic.
Reporter: Ați auzit să țină ucrainieni aici?
Localnic: Am auzit că se făceau ceva acte.
Primarul comunei a fost interogat ore bune, iar în casa lui s-au făcut percheziții.
Ion Petrovai, primar com. Petrova: Nu ascund, au fost foarte multe, dacă suma care a venit în tot județul, jumătate a fost în Petrova.
Reporter: Cereri au fost de ordinul sutelor și ucrainieni, nici unul?
Primar: Asta rămâne să constate organele. Le-am atras atenția consătenilor mei să nu pună dacă nu au avut și fenomenul s-a perpetuat și am ajuns în situația asta.
Reporter: Dvs ați cazat?
Primar: Nu, eu am cazat două fete. Atunci la început, dar nu am cerut nimic.
În total, procurorii vorbesc despre un prejudiciu de aproape 3 milioane de lei, bani încasați de la stat, din bugetul Fondului de Rezervă.
Ancheta ar fi pornit de la faptul că luna trecută a fost depus un număr uriaș de cereri de decontare, urmând ca oamenii sa obțină aproape 10 milioane de lei.
Banii ceruți pentru cazare și hrană ucraineni au fost blocați într-un cont, iar plata - amânată până la finalizarea anchetei.