Agenții economici nu vor mai opri activitatea după ora 18, în zonele cu incidență mare

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă urmează să reglementeze, printr-o hotărâre, măsura ca activităţile economice din anumite domenii să fie închise la ora 18,00, acolo unde rata de incidență este cuprinsă între 4 şi 6 la mia de locuitori.

Astfel, se dorește schimbarea actualelor prevederi, "agenții economici" să nu mai închidă la 18.00, când rata depășește 4 la mie (localuri, magazine, etc) în timpul weekend-ului.

"Astăzi discutăm o hotărâre CNSU, pentru că între 4 la mie şi 6 la mie se închid activităţile economice la ora 18,00 şi atunci trebuie să reglementăm şi acest lucru. Cred că azi dăm hotărârea CNSU şi hotărârea de guvern cred că mâine sau vineri, va fi ceva online", a precizat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria, informează Agerpres.

În urmă cu câteva zile, Guvernul a aprobat în ședință o hotărâre cu noile restricții privind reducerea numărului de cazuri cu infectări Covid-19 și introducerea obligativității așa zisului ”certificat verde” începând cu 20 septembrie.

Astfel, potrivit unui comunicat al Guvernului, în județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:

Citește și
covid bilant
Rata de infectare a trecut de 3 în Capitală. Vor fi impuse noi restricții: ”Am intrat să-mi iau o mască. Din pescărie? Da!”

- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

În concret, normele adoptate sunt următoarele: 

1. în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție;

2. organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție;

3. - organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

4.organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății;

5. - organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății;

6. - în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane;

7. - activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

8. - activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

9. - activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului;

10. - activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului;

11. - activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00;

12. - activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;

13. - activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Excepție fac prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» care vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

Ce a propus CNSU

Comitetul pentru Situații de Urgență a decis că putem participa la evenimente, în restaurante sau pe stadioane NUMAI cu certificatul Covid, dacă rata infectarilor depășește 3 cazuri la mia de locuitori. În plus, în premieră de când a început criza sanitară, în baruri, cluburi ori în sălile cu jocuri de noroc vor avea acces doar cei vaccinați.

În localitățile în care rata infectarilor variază între 3 și 6 la mie, va trebui să folosim certificatul Covid indiferent că mergem la o nuntă, într-un restaurant, la un spectacol sau pe stadion.

Certificatul covid sau ″pașaportul verde″⁣ este documentul acceptat la nivelul Uniunii Europene, care atestă dacă suntem vaccinați, testați negativ sau dacă am trecut prin boală. Însă, pentru prima dată în România, doar cei vaccinați vor putea merge în anumite localuri.

Prin toate aceste măsuri, Guvernul preia practică altor țări europene, care nu numai că stau mult mai bine la capitolul vaccinare decât noi, dar au și introdus folosirea certificatului Covid la scară largă, în toate locurile aglomerate.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A devenit senzație pe internet, dar nimeni nu crede că mușchii ei sunt adevărați: ”Spun că arăt precum Kendall Jenner pe steroizi!”
FOTO A devenit senzație pe internet, dar nimeni nu crede că mușchii ei sunt adevărați: ”Spun că arăt precum Kendall Jenner pe steroizi!”
Citește și...
Restricții dure în Timișoara: s-a reinstituit carantina de noapte în weekend. Oamenii se grăbesc să se vaccineze
Restricții dure în Timișoara: s-a reinstituit carantina de noapte în weekend. Oamenii se grăbesc să se vaccineze

Timișoara este primul mare oraș în care sunt introduse în această toamnă restricțiile de weekend, în condițiile în care rata de îmbolnăvire se apropie de 4,5.

Rata de infectare a trecut de 3 în Capitală. Vor fi impuse noi restricții: ”Am intrat să-mi iau o mască. Din pescărie? Da!”
Rata de infectare a trecut de 3 în Capitală. Vor fi impuse noi restricții: ”Am intrat să-mi iau o mască. Din pescărie? Da!”

Cu o incidență de 3,3 cazuri la mia de locuitori, Capitala intră în scenariul roșu. Accesul în restaurante, teatre, cinematografe, săli de sport ori la nunți și botezuri va fi făcut doar în baza certificatului verde.

CNAIR anunţă că se reiau lucrările de reparaţii pe A2. Vor fi restricții de circulație până la finalul lunii noiembrie
CNAIR anunţă că se reiau lucrările de reparaţii pe A2. Vor fi restricții de circulație până la finalul lunii noiembrie

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) aunţă că, de miercuri, se reiau lucrările de reparaţii pe Autostrada Soarelui şi se impun restricţii de circulaţie până la finalul lunii noiembrie.

Numărul persoanelor cu COVID-19 la nivel naţional s-a dublat într-o săptămână. Anunțul făcut de Raed Arafat
Numărul persoanelor cu COVID-19 la nivel naţional s-a dublat într-o săptămână. Anunțul făcut de Raed Arafat

Statisticile realizate la nivel naţional arată că numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 s-a dublat în ultima săptămână, iar numărul pacienţilor care au avut nevoie de internare în terapie intensivă a crescut cu câteva sute în ultimele opt zile.

Recomandări
Semnal de alarmă pentru România de pe piețele internaționale. „Credibilitatea politică erodată” afectează ratingul de țară
Semnal de alarmă pentru România de pe piețele internaționale. „Credibilitatea politică erodată” afectează ratingul de țară

Agenţia de rating Fitch a revizuit, marţi, de la stabil la negativ perspectiva IDR a României (datorii pe termen lung) şi a confirmat IDR la 'BBB-'.

Politolog, despre candidatura lui Nicușor Dan: „La acest moment, românii sunt înclinaţi spre un independent”
Politolog, despre candidatura lui Nicușor Dan: „La acest moment, românii sunt înclinaţi spre un independent”

Politologul Cristian Pîrvulescu spune că prin anunţul privind intenţia de a candida la Preşedinţie Nicuşor Dan a „furat startul” punând partidele în defensivă.  

Reacția Washingtonului după ce Moscova a acuzat occidentul de complicitate în asasinarea generalului Igor Kirillov
Reacția Washingtonului după ce Moscova a acuzat occidentul de complicitate în asasinarea generalului Igor Kirillov

Statele Unite au afirmat marţi că nu sunt implicate în atacul în care a fost ucis un înalt responsabil militar rus la Moscova, operaţiune revendicată de Ucraina, Washingtonul denunţând implicarea acestui general în "atrocităţi".